Stäng fönster Mörbylånga kn, GRÄSGÅRDS KYRKA 1:1 GRÄSGÅRDS KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN BYGGNADSREGISTRET - Gräsgårds kyrka, i vars närhet fornborgen Ekeborg ligger, består av ett rektangulärt kyrkorum med kor och utbyggd sakristia i öster, torn i väster och vapenhus i söder. av den medeltida kyrkan kvarstår västtornet; även i östmuren åter finns medeltida murar. 1823 fogades salkyrkan till tornet. 1884-86 tillkom vapenhuset, tornets övre del förhöjdes och försågs med lisener och rundbågsfriser, och den nuvarande tornöverbyggnaden tillkom; den ersatte en 1700-talslanternin. Exteriört präglas kyrkan helt av den stilmodernisering som då genomfördes. De vitputsade, sadeltäckta byggnadskropparna genombryts av rundbågiga fönsteröppningar; ingångar i väster och i vapenhuset leder in i kyrkorummet. Även kyrkans inre vittnar om renoveringen vid slutet av 1800-talet, om än något av det enhetliga i renoveringen har gått förlorad i och med senare förändringar. Tunnvalvet har gördelbågar; läktare, orgelfasad, predikstol, altaruppsats och andra inventarier har nygotisk prägel. läktarunderbyggnad installerades 1980.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1995

HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860 - Slutgiltigt beslut om nybyggnad av ett långhus togs 1819. Ett flertal ritningar med vissa avvikelser från de ursprungliga planerna upprättades innan grunden lades 1822 av byggmästaren Johan Söderström efter ritningar av Carl Gustaf Blom Carlsson. Kyrkan stod färdig 1823. Från början bevarades det medeltida tornet med dess lanternin från 1758 oförändrade. Övre delen av tornet, vapenhuset i söder samt västportalen är uppförda 1884 efter ritningar av Herman Theodor Holmgren.

PLAN OCH MATERIAL - Rektangulärt kyrkorum med kor och utbyggd sakristia i öster och torn i väster. Senare tillkommet vapenhus framför sydingången. Ingång genom tornet från väster och mitt på södra långsidan. Ursprungligen saknades ingång i tornets västfasad. 1954 upptogs en separat ingång till sakristian. Murarna uppförda av kalksten, putsade och avfärgade i vitt. Förutom i tornet återfinns medeltida murar i kyrkans östmur. Tegeltak, på torn- och lanternintak plåt.

EXTERIÖR - Byggd enligt C G Petterssons ritning 1819 samt Blom Carlssons från 1823 med avvikelser beträffande sakristians form och tak. Exteriören präglas helt av den stilmodernisering som skedde 1884-86.

INTERIÖR - Även interiören präglas delvis av renoveringen 1884-86, som omdanade rummet efter det sena 1800-talets smak. Den konsekvent genomförda renoveringen har dock delvis spolierats genom senare förändringar. Altaruppställningen, predikstolen, nummertavlorna, orgelfasaden samt läktaren ritades av Holmgren i samband med 1880-talets omdaning. Altartavlan utgörs av en kopia av Carl Blochs "Christus consolator" i Landskrona kyrka och utfördes av Jacob Silvén. Ursprungligen var en predikstol från 1709 placerad ovanför altaret och vid sidan av altaret var delar av en altaruppsats från 1729-30 uppsatta. Målningen av Korsfästelsen, av Edvard Orm och med ram av Peter Buschberg, hänger nu på norra väggen. Den slutna bänkinredningen härstammar från 1953-54.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. Del 2, Småland och Öland. 1993