Stäng fönster Berg kn, ÅSARNE-ÖSTERÅSEN 5:34 ÅSARNE NYA KYRKA

Historik
Åsarne nya kyrka ligger centralt i samhället Åsarna, i en skogskyrkogård som anlagts 1947. Kyrka och församlingslokaler bildar en U-formad anläggning med kyrkan i norr, markerad av ett resligt klocktorn med sakristia i bottenvåningen. Kyrka och torn bildar en spänningsfylld volym av geometriska former i vitslammat tegel med sneda, flacka tak. Kyrkorummet har smalare kor, vitputsade väggar och plant, mönsterlagt trätak. Långhuset vidgas mot koret och golvet lutar svagt uppåt. Fönstersättningen är asymmetrisk och ger ett välberäknat ljusinfall. Inredningen är enkel men välgjord. Korväggen pryds av ett enkelt träkors. Den skeppsformade dopfunten är utförd av Erik Sand. Predikstolen kommer från Bergs kyrka och är tillverkad av Jonas Granberg 1759. Orgeln, som ursprungligen stod indragen i ett utrymme vid korets södra sida har senare flyttats in i koret av akustiska skäl.

Ur beslut om skydd 2002.