Stäng fönster Älvdalen kn, EVERTSBERG 1:8 EVERTSBERGS KAPELL

Historik
Kapellag inom Älvdalens församling tidigt, förklarat som kyrkobokföringsdistrikt 1922, men slutligen upplöst 1976. Kapellet är beläget i skogsbygd, sydväst om moderkyrkan i Älvdalen.

I: Kapell har sannolikt funnits i Evertsberg redan under medeltiden. Vid restaurering 1953 påträffades golvplankor som visade spår efter ha återanvänts från en äldre träkyrka. Under korgavelns nuvarande brädfodring har årtalet 1521 påträffats.

II: Det nuvarande timrade kapellet består av ett rektangulärt långhus med rakslutet korparti, sakristia i norr och vapenhus i väster. Kapellets byggnadskronologi är osäker. Det förefaller emellertid sannolikt att kapellet är en enhetlig byggnad från 1600-talets slut eller 1700-talets början, möjligtvis med återanvänt material från en äldre föregångare. Vid restaureringen 1915-16 fick vapenhuset sin nuvarande utformning.

Kapellet är timrat, brädfodrat och rödmålat, fönsteröppningarna stickbågiga. De branta sadeltaken är spånklädda. Ingång i väster genom vapenhuset. Det rektangulära kyrkorummets innerväggar består av liggande bräder; innertaket är tunnvälvt. Kyrkans inre präglas av flera århundraden; kapellets altarprydnad är ett senmedeltida altarskåp (härrör ursprungligen från moderkyrkan i Älvdalen och överflyttades 1762), predikstolen är från 1600-talets mitt, kyrkorummets brädklädsel torde härröra 1700-talet, orgelläktaren, med utsvängt mitt parti, fick sin nuvarande utformning under 1920-talet.