Stäng fönster Gotland kn, GRÖTLINGBO PRÄSTGÅRDEN 1:4 M.FL. GRÖTLINGBO PRÄSTGÅRD

Historik
Huvudbyggnaden av sandsten i två våningar, härstammar till sina äldsta delar från medeltiden och genomgick ca 1760 en stor ombyggnad, då den erhöll sitt nuvarande utseende med bl.a. påbyggd övervåning. Den genomgick även ett flertal ombyggnader under 1900-talet.
I anslutning till huvudbyggnaden finns en fristående kalkstensflygel, f.d. brygghus med bakugn, härstammande från 1700-talet. Sin nuvarande volym och utformning erhöll huset ca 1890 då det tillbyggdes med bostadsdel i söder och taket höjdes. Flygeln genomgick en exteriör restaurering 1993.
Väster om flygeln ligger ekonomibyggnaderna bestående av ladugård med tröskvandring och svinhus av kalksten, delvis från 1800-talet men därefter tillbyggt i flera omgångar, bl.a. 1890. Ladugårdens spetsiga fönster är karateristiska för schweitzerstilen i lantmannabyggnader under 1800-talets senare del. Dessutom finns ett trämagasin från 1932 och ett lider med avträde samt en likvagnsbod i kalksten från sekelskiftet 1900.
Prästgårdens trädgård med ett åldrigt trädbestånd är, liksom nämnda anläggningar, omgärdad av stentunar. Anläggningen är uppdelad i en storgård och en lillgård och har sedan medeltid fungerat som kyrkligt centrum för trakten.

KÄLLOR: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen Gotlands län, 1997-07-04. Dnr 221-239-97
Länsstyrelsen på Gotlands hemsida 2004, www.i.lst.se