Stäng fönster Tjörn kn, SIBRÄCKA 1:15 STENKYRKA KYRKA

FÖRSAMLING 1995: STENKYRKA

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken. Rönnäng med Klädesholmen utbrutet 1794.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan är tämligen avskilt belägen mot bergsidan till. Sydost om kyrkan, ca 150 m, ligger gården Kyrkhuset (prästgården). Norr om kyrkan, ca 200 m, ligger Billströmska folkhögskolan medan den övriga bebyggelsen är belägen ca 200 m i öster, på andra sidan om den smala dalgången som passerar kyrkan. Kyrkan ligger mitt emellan två större sammanhängande områden med odlingsmark, dels dalgången norr om kyrkan, dels området i sydväst, kring Sibräcka. I övrigt består landskapet mest av kuperad skogsmark. Söder om kyrkan, ca 400 m bort ligger gården Prästhagen. Stenkyrka ligger på Tjörn, ca 15 km sydväst om Stenungsund.

RASERAD KYRKA / RUIN I: Medeltida stenkyrka, av i övrigt okänd utformning. Riven i samband med att ny kyrka uppfördes på samma plats.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Den nuvarande stenkyrkan består av långhus med tresidigt avslutat korparti, sakristia i norr och västtorn. Kyrkan uppfördes 1843. Ritningarna uppges ha utförts av en löjtnant Lindman och Johan Carlberg. Den erhöll ett enskeppigt långhus med halvrunt korparti i öster. Sitt nuvarande utseende erhöll kyrkan efter en ombyggnad 1867 efter ritningar av arkitekt Johan Erik Söderlund. Nu byggdes det befintliga korpartiet, med tresidig form, samt en sakristia i norr.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkans ursprungliga karaktär av nyklassicism är väl bevarad. Exteriör med putsade murar och strävpelare som avdelar fönsteraxlarna. Flertalet fönster är höga och rundbågiga. Långhuset täcks av ett sadeltak, valmat över det tresidiga korpartiet. Västtornet kröns av en flack huv med en kraftig lanternin. Huvudingång i väster via tornets bottenplan, som fungerar som vapenhus. Ytterligare en ingång för menigheten byggdes i mittpartiet av långhusets sydmur. Interiören har genomgått förändringar i västpartiet. Kyrkorummets tunnvalv, avvalmat över koret, är troligen ursprungligt. Den arkitektoniskt uppbyggda altaruppsatsen har ett kors med törnekrans, flankerat av pilastrar och omgivet av ytterligare dekorativa element. Predikstolen och ljudtak snidades under 1600- eller 1700 talet. Bänkinredningen byggdes 1970. Även läktaren i väster härrör från 1970-talet.

.