Stäng fönster Valdemarsvik kn, ÅSVIK 1:4 M.FL. ÖSTRA EDS KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860 - Kyrkan förstördes genom brand 1958. Uppförd 1782-85 av byggmästaren Abraham Pousette i Norrköping efter en ritning från ÖIÄ. Kyrkan ersatte ett träkapell, Eds kapell eller Schyttes kapell, ursprungligen byggt 1607, och beläget på ungefär samma plats. Kyrkan invigdes augusti 1785. 3 maj 1958 brann kyrkan och är numera ersatt med en kortare kyrkobyggnad, som har bibehållit de äldre murarna i det västra partiet. Ny tegelvägg i öster.

PLAN OCH MATERIAL - Rektangulärt kyrkorum med rakt avslutat kor i öster med utbyggd sakristia och torn i väster Ingång genom torn och en sydportal, något dragen år öster. Separat ingång fanns från sakristian. Murarna var spritputsade och taket täckt med spån.

EXTERIÖR - Utförd enligt den odaterade ritningen från ÖIÄ, förutom att turellerna slopats på ömse sidor om koret och sydportalens utformning återgick på Tryserums kyrka, som förmodligen även stod som förebild till Östra Eds kyrka.

INTERIÖR - Före branden en tidstypisk, välbevarad interiör med undantag för en öppen bänkinredning från 1902. Kyrkorummet täcktes av ett högt tunnvalv. Altaruppställningen samt predikstolen var från byggnadstiden liksom orgelfasaden och läktaren. Predikstolen var tillverkad av Carl Fredrik Beurling, eventuellt även altaruppställningen, efter ritningar från ÖIÄ. Orgeln byggdes 1789 av Pehr Schiörlin. Kvar i den nya kyrkan finns endast altartavlan "Kristus i Getsemane" av okänd konstnär.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. Del 2, Småland och Öland. 1993