Stäng fönster Sollefteå kn, SÅNGA 3:13 M.FL. SÅNGA KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - SÅNGA

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken, omnämnd 1535 (Styffe).

LÄGE OCH OMGIVNING - Socknen är en av de minsta i Ångermanland. Socknen ligger i Ådalen centralt i landskapet. Den avsöndrades på 1400-talet ur Överlännäs. Kyrkan ligger för sig i utkanten av den odlade bygden högt upp i en sluttning norr om Ångermanälven mellan odlingsmark och bergssluttning. Intill kyrkan står en tornformad klockstapel med lanterninformad huv, byggd omkring 1850. Nedanför kyrkan finns gravfält från järnåldern.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Medeltida salkyrka med sakristia i norr och vapenhus i söder.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkorummet täcks av två senmedeltida stjärnvalv, som vilar på väggpilastrar och troligen är sekundärt inslagna. I sakristian finns en djup stenskodd källa, som varit igenfylld men åter tagits upp. Kyrkan har en målad och förgylld altaruppsats från 1770-talet, med altartavla och predellamålning som tillskrivits Pehr Sundin från Jämtland. Predikstolen från samma tid är sannolikt ett verk av Johan Edler d ä. Vid en restaurering 1889-90 ersattes altaruppsatsen av ett krucifix samt Lammet med segerfanan och kyrkan fick bänkar i nygotik. År 1923 återinsattes den äldre altaruppsatsen. Samtidigt tillkom den nuvarande slutna bänkinredningen.

Av medeltida inventarier finns i Länsmuseet Murberget en madonna av romansk typ liksom också en Kristusbild och ett senmedeltida altarskåp. I Statens historiska museum förvaras två senmedeltida altarskåp, ett med Anna-själv-tredje i corpus samt ett importerat skåp från 1500-talets början, tillskrivet Immaculata-mästaren, som i corpus har Maria som den apokalyptiska kvinnan.

ÖVRIGA UPPLYSNINGAR - Enligt Hülphers 1780 skulle kyrkan ha blivit byggd "genom sammanskott af främmande, som här besökt en i Catholska tiden ryktbar källa". ["Doct. Gisler fannt wid undersökningen 1745, at här warit 2 källor, nemligen den ena igenkastad först inom kyrkogården, som blifwit nyttjad til offerbrunn, och den andre nedom Kyrkan wid wägen, der de hit komne gäster fordom hållit sina lekar. Wid anstäld grafning, hafwa funnits åtskillige drikskosor, och ekstäfwer af tunnor ned i sanden, äfwen som öfwer gamla källan uppå stensättningen, sågs menskoben, och en stor brädlåda samt en mindre inuti, der i legat en 5 korssad tafwelsten, med en liten påle deröfwer, uprest emot golfwet i Sachristian."] Källan i kyrkans sakristia har varit föremål för vallfart.