Stäng fönster Eda kn, CENTRUM 3 ÅMOTFORS KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN BYGGNADSREGISTRET OCH FRÅN PROJEKTET SOCKENKYRKORNA KULTURARV OCH BEBYGGELSEHISTORIA - Åmotsfors kyrka ligger mitt i brukssamhället med samma namn. Kyrkan uppfördes 1961 efter ritningar av Johannes Olivegren. Kyrkan är gjuten i betong och har oregelbunden plan bestående av triangulära grundformer. Utbyggd sakristia i norr samt kapprum i söder. Entré från söder. Kyrkan är såväl till exteriör som till interiör vitputsad. Snedvinklig långhusexteriör med branta, skiffertäckta takfall; små, asymmetriskt placerade fönsteröppningar. Kyrkorummet täcks av ett sluttande innertak av träpanel. Altaret är placerat den kyrkorummets östra vinkel, framför ett rumshögt, färgat fönster.

HISTORIK FRÅN NYA SVENSKA KYRKOR - Vitputsad betongkyrka i brukssamhällets mitt. Snedvinkligt långhus med branta, skiffertäckta takfall. Kyrkorummet tillspetsat i båda ändar med ett rumshögt, färgat korfönster i öster. Vitputsade väggar och keramikplattor på golv. Tak av träpanel. Entré från söder mot mitten där en undandragbar vägg kan dela kyrkorummet i två delar med separata dörröppningar från kapprummet. Utbyggd sakristia.

Källa: Illerstad, Lennart: Nya Svenska kyrkor. D1, Svealand. 1990