Stäng fönster Åtvidaberg kn, KYRKEBY 4:1 VÄRNA KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - VÄRNA

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan är belägen på en svag höjd i lövskogslandskapet 10 km söder om Linköping med utsikt över det flacka landskapet. Kyrkan ligger omgiven av några jordbruksfastigheter samt församlingshem (f.d. lärarbostad), f.d. skola samt f.d. ålderdomshem. På kyrkogården finns en klockstapel från 1700-talet. Några km söder om kyrkan finns ytterligare en kyrkogård på en kulle. Begravningarna där har numera upphört.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den murade kyrkan består av ett rektangulärt långhus med ett i norr något smalare kor (korets sydmur ligger i liv med långhusmuren) samt en sakristia på korets nordsida. Kyrkan uppfördes sannolikt under medeltidens senare hälft, uppskattningsvis omkring år 1500. Vid en om- och tillbyggnad år 1764 revs större delen av gamla koret och det nuvarande tillkom, samtidigt uppfördes sakristian. Ett vapenhus i väster från 1769 revs vid Erik Fants restaurering 1952.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Långhuset karaktäriseras av det höga spånklädda sadeltaket, uppdelat i två avsatser, övre gavelpartiet dekoreras av blinderingar. Kyrkans vitputsade fasader ger ett slutet intryck med små stickbågiga fönsteröppningar. Kor och sakristia täcks av valmade sadeltak. Vid en restaurering 1952 breddades kyrkans huvudportal i väster, och i koret igensattes två östfönster. Koret avgränsas i kyrkans inre med en låg rundbåge. Både långhus och kor har plana innertak av trä. Väggarna är vitputsade. Altarprydnadens tre skulpturer härstammar från ett senmedeltida altarskåp, men anordnades i sitt nuvarande skick 1779. Predikstolen är ursprungligen från 1723, men har ombyggts i ett senare skede. Den befintliga slutna bänkinredningen tillkom 1952 efter ritning av arkitekt Erik Fant.