Stäng fönster Eksjö kn, BELLÖ 3:1 BELLÖ KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860 - Bellö kyrka byggdes 1822-23 på den plats inne i Bellö samhälle, där den medeltida, rivna stenkyrkan stått. Kyrkan invigdes av biskop Marcus Wallenberg 1828. Kyrkobygget leddes av byggmästare Peter Eriksson efter ritning av 1816 av J W Gerss vid ÖIÄ. Exteriören är oförändrad sedan byggnadstiden, interiören är i huvudsak väl bevarad.

PLAN OCH MATERIAL - Rektangulärt långhus med torn i öster, rakslutet kor i väster med utbyggd sakristia. Gerss' första ritning från 1815 inskränktes på församlingens önskan av kostnadsskäl från 480 till 318 platser. Båda ritningsförslagen visar rundat kor inskrivet i planformens rektangel med sakristia i ena hörnet. Ingångar i öster och mitt på nordsidan. Byggd i sten, spritputsad med slätputsade omfattningar, gråputsad sockel. Svartmålad plåt på tak och torn. Lanternin i trä (vitmålad fjällpanel) med förgyllt kors på glob.

EXTERIÖR - Tornet följer Gerss' ritning, med tredelade ljudöppningar och sluten lanternin. Elegant utformad östentré krönt av fönster, inramat av pilastrar, som bär rakt överstycke på vilken inskriptionstavla vilar. Sadeltaket är brant valmat och konkavt svängt åt väster. Långhusfasaderna är förenklade i förhållande till ritningarna från 1815 (halvcirkelformade fönster och rusticerad sockelvåning) och 1816 (rundbågiga fönster med dito sockelvåning).

INTERIÖR - kyrkorummet är ljust och genomfört klassicerande, trots senare tillskott. Den ursprungliga färgsättningen enligt inventarium 1829 var vitmenade väggar och valv, träinredningen i pärlgrått och guld (predikstolskorgen marmorerad). 1927 tillkom i koret en skärmfasadliknande väggdekor, marmorerad i grönt, som omsluter altare och sakristiedörrar. Även läktaren marmorerades då i grönt. Dessa färginslag kvarstår idag. Vid senare renoveringar laserades bänkarnas dörrpartier i vitt med blå lister, medan sätena målades ljusgula. Trätunnvalvet fick en gråblå ton. Den stora altarmålningen "Kristi Törnekrona" av P M Kindberg i Vimmerby målades 1856 och ersatte en målning med samma motiv, målad 1822 av Johan Bäckström. Ramverket med trekantsgavel kring Gudsöga och strålsol är liksom trekantsgavlarna över sakristiedörrarna från 1820-talet. Framför altarbordet en oval, ganska trång altarring. Raka korbänkar och vackert snidade nummertavlor kompletterar korets utstyrsel. Den åttkantiga predikstolen från byggnadstiden flyttades 1829 till nordsidan. På ljudtaket ett litet kors med svepduk. Bänkar uppdelade i tre kvarter, varav två på södra sidan. Orgelläktare med orgel från 1826, byggd av Nils Ahlstrand, Norra Solberga. Dubbla trappor leder upp till läktaren, som ej är underbyggd.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. Del 2, Småland och Öland. 1993