Stäng fönster Ånge kn, VALLEN 9:1 HAVERÖ KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - HAVERÖ

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken, omnämnd 1314 som annex till Borgsjö. Mellan 1562 och 1818 pastorat med Ytterhogdal, sedan 1818 eget pastorat.

LÄGE OCH OMGIVNING - Den ytmässigt stora socknen är den västligaste i landskapet och har medeltida ursprung. Kyrkan ligger vid den gamla leden mot Norge på ett näs i Kyrksjön, en del av sjön Havern. Kyrkan omges av viss odlingsmark, bebyggelsen är gles och fåtalig. Bygden omges av stora skogsområden. Ca 200 m norr om kyrkan ligger det moderna församlingshemmet.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING – Kyrka murad av sten bestående av rektangulärt långhus, sakristia i öster och torn i väster.

I: Medeltida stenkyrka. Möjligen har denna kyrka genomgått omfattande förändringar senare under medeltiden, men byggnadskronologin är inte närmare känd. I Glysisvallur beskriver Broman kyrkan som 26 alnar lång, 15 alnar bred och 22 alnar hög, uppmurad av gråsten och med ett vapenhus i sten på södra sidan. Två fönster fanns på södra sidan och ett litet smalt fönster på östra gaveln. En sakristia i trä tillbyggdes 1758. Kalkmålningar i interiören. I den nya kyrkan förvaras en S:t Mikaelsskulptur i trä av mycket hög kvalitet, daterad till 1200-talets första fjärdedel, som troligen hört till denna kyrka. 1763 fick kyrkan en ny altaruppsats utförd av Jonas Granberg, nu uppsatt i den nya kyrkan.

II: På samma plats som den tidigare stenkyrkan, och med återbruk av vissa murpartier, uppfördes 1847-50 en byggnad i nyklassicistisk stil av Jacob Norin efter ritningar av Theodor Edberg. Den medeltida kyrkans östparti ingår i den nya kyrkans sakristia.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Västtornet är krönt av en åttkantig lanternin i trä med kupolformigt tak och hög spira. Gulvit puts och svartmålat plåttak. I stort sett oförändrad exteriör sedan byggnadstiden. Ingång i tornet och på nordsidan. Separat ingång till sakristian. Även interiören är välbevarad med inredning huvudsakligen samtida med kyrkans tillkomst, bland annat en altaruppsättning av Svante Albert Blombergsson med en målning kopierad efter Fredric Westins altartavla i Kungsholms kyrka i Stockholm. Orgelfasaden är från 1871. Vid en renovering 1935 under ledning av Erik Fant sattes den södra ingången igen i interiören, samtidigt tog man upp en ny ingång till sakristian.