Stäng fönster Ånge kn, VALLEN 9:1 HAVERÖ KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860 - Vackert belägen på en udde står Haverö kyrka, byggd 1847-50 som ersättning för en medeltida stenkyrka på samma plats. Som byggmästare stod Jacob Norin från Norrala i Hälsingland, som med hjälp av Johan Nordell och snickaren Jonas Uhrus, uppförde kyrkan efter ritningar av Theodor Edberg. Invigningen skedde 14 mars 1852 av biskop Bergman..

PLAN OCH MATERIAL - Rektangulär kyrkobyggnad med kor och lägre och smalare sakristia i öster och torn i väster. Huvudingång genom tornfoten samt mittingång på nordsidan. Motsvarande ingång på sydsidan är numera interiört igensatt. Separat senare upptagen ingång till sakristian från norr.
Materialet är gråsten med tegel i valv, dörr- och fönsteromfattningar. Den gamla kyrkans östparti står kvar som sakristia i den nuvarande kyrkan. Fasaderna spritputsade och avfärgade i gulvitt, sockeln gråmålad. kyrkobyggnadens tak täckta med svartmålad falsad plåt, tornets tak och spira med kopparplåt.

EXTERIÖR - Exteriören avviker något från Edbergs ritning, bl.a. beträffande lanterninutformningen och "portalmarkeringarna". Edberg avsåg en fyrkantig lanternin med avfasade hörn och rektangulära enkla portaler utan några frontoner över takfoten. Huvudingången flankeras av på socklar ställda kolonner. Breda frontoner på långsidorna. På var sida av tornets tak är urtavlor placerade, krönta av kors, som ej återfinns på ritningen. Den åttsidiga öppna lanterninen av trä har rundbågiga öppningar och konformad spira med förgyllt kors. Exteriören synes vara i princip oförändrad sedan byggnadstiden.

INTERIÖR - Det rektangulära kyrkorummet har ljust putsade väggar och flackt tunnvalv av trä. Interiören är i huvudsak bevarad från bygg-nadstiden. Inredningen troligen snickrad avUhrus. Altartavlan, "Kristi himmelsfärd" är "Målad af S. A. Blombergsson i September 1850 efter ett utkast taget 1847 av F. Westins tafla i Kungsholms Kyrkan, Stockholm". Altaruppställningen sannolikt utförd efter ritning av Blombergsson. Den mycket vackra predikstolen och troligen draperimålningen där bakom är samtida med kyrkans tillkomst. Framför den igensatta södra ingången är dopfunten från 1923 ställd under den gamla kyrkans altaruppsats, utförd 1734 av Jonas Granberg från Klövsjö. Bänkinredningen är sluten i fyra kvarter, i huvudsak troligen från kyrkans byggnadstid liksom läktaren. Läktaren är till halva djupet underbyggd under senare år. Orgelfasaden tillhör den av Johan G Ek byggda orgeln 1871. Orgelverket är kompletterat 1929 av Jonas Landberg. Sakristian redan från början avdelad i två våningar.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. Del 4, Härjedalen, Jämtland, Medelpad och Ångermanland. 1997