Stäng fönster Härnösand kn, HULTOM 3:7 HEMSÖ KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - HEMSÖ

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Egen kapellförsamling utbruten ur Högsjö 1845. Till 1897 pastorat med Gudmundrå, mellan 1897 och 1961 med Högsjö därefter sedan 1962 med Säbrå.

LÄGE OCH OMGIVNING - Socknen omfattar ön Hemsö i landskapets södra del. Kyrkan ligger för sig i skogsmark i en sluttning nedanför Hultomsberget. Församlingshemmet ligger i kyrkans närhet.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: På 1500-talet fanns ett fiskekapell i Prästhus hamn, det flyttades 1845 till det område där den nuvarande kyrkan ligger. Såldes 1876 på auktion.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: En kyrka i nyklassicistisk stil började byggas intill kapellet 1856. Den stod färdig 1865 men invigdes inte förrän 1926. Byggmästare var J. Wassberg som också stod för ritningarna. Ritningar av Axel Nyström och ÖIÄ inkom först efter det att byggandet påbörjats och kom inte att påverka kyrkans utseende.
Rektangulär treskeppig byggnad i trä med smalare rakslutet kor och två mycket grunda symmetriskt placerade utbyggnader i syd- och nordost. I den södra utbyggnaden är en sakristia inredd. Torn i väster.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Tornet har en dubbellanternin avslutad med en kraftig spira. Vitmålade fasader i omväxlande liggande och stående panel och plåttäckt sadeltak. Välbevarad exteriör. Ingång i väster. Mittskeppet täcks av ett tunnvalv, sidoskeppen har plana trätak. Längs tre av väggarna löper läktare. Interiören är tämligen oförändrad med altarpredikstol från 1864 utförd av Lars Erik Hofrén samt sluten bänkinredning från byggnadstiden. Orgelfasad från 1901. Vid restaureringen 1924-26 efter förslag av Gustav Holmdahl ombyggdes bänkarna till större bekvämlighet och interiören gavs en förhållandevis mörk färgsättning. Nuvarande färgsättning i milda toner i blått, grått och vitt härrör från ommålning 1987-88.