Stäng fönster Krokom kn, KINGSTA 1:9 GRAFSGÅRDEN

Historik
Grafsgården i Kingsta by nära Näskotts kyrka består av sju rödfärgade timmerbyggnader - bostadshus, stall och vedbod, härbre, ladugård, lada, bryggstuga med smedja samt loge - med välbevarade 1800-talskaraktärer. Bostadshuset från 1800-talets förra hälft består av två sammanbyggda tvåvånings enkelstugor. De båda ingångarna har gulockramålade spegelpardörrar. Fönster- och dörromfattningar är vitmålade med profilerade krön i bottenvåningen. Invändigt finns ursprunglig inredning delvis bevarad. Stallet och vedboden är samtida med bostadshuset och placerat som flygel till detta. Övriga byggnader ligger utspridda. Med undantag för ladan, som troligen uppfördes under 1700-talet, är uthusen uppförda under 1800-talet. Ladugården, ladan och brygghuset med smedjan har spåntak, övriga byggnader tegeltak.