Stäng fönster Västerås kn, FIHOLM 1:2 RYTTERNE KYRKA

Historik
Församlingarna Stora och Lilla Rytterne beslutade år 1776 att gå samman, riva sina medeltida kyrkor och istället bygga en större, gemensam helgedom. Till ny kyrkplats utsågs Svånö backe, öster om byn med samma namn. Åtminstone fyra olika kyrkobyggnadsförslag upprättades tills valet slutligen föll på Samuel Enanders ritningar till en tidsenlig, nyklassicistisk kyrka. Den uppfördes 1815-19 under ledning av byggmästare Olof Sjöström. Vid invigningen den 31/5 1819 var byggnaden färdigställd till sitt yttre, bestående av västtorn med öppen lanternin, ett stort tunnvälvt långhus med absid och mitt på norra långsidan en utbyggd sakristia. Fönsteröppningarna var rundbågiga med klarglas och yttertaket spåntäckt. Kyrkorummets inredning var de första åren provisorisk, med en hel del återanvända inventarier från de tidigare församlingskyrkorna.

För mer historik kring kyrkan se kyrkobyggnaden samt bifogad PDF.

Otryckta källor
Västerås stifts arkiv (VS):
• Västerås domkapitel E IV a: 69b, protokoll från prostvisitation den 18/11 1822
• Västerås domkapitel E IV b: 90, inventariebeskringar 1850, 1854 och 1868
• Västerås domkapitel F III a: 32, biskopsvisitation den 31/5 1819

Västmanlands läns museums arkiv (VLM):
• Prästgårdsinventering, redovisad av Ann-Katrin Kilbro 1976
• Kulturhistorisk inventering/gravplatser, redovisad av Elisabeth Karlsson 1986

Litteratur
Gejrot, Claes: Ett avlatsbrev för Rytterne kyrka/Nya anteckningar om Rytterns socken Västmanlands fornminnesförening och Västmanlands läns museum årsskrift (78) 2002, s 243-245/
Hamrin, Artur: Stiftskrönika 1943 /Julbok för Västerås stift 1943, s 186-216
Sandberg, Carl Gustaf: Rytterne kyrka - Utgiven av Västerås stifts kyrkobeskrivningskommitté 1981
Svanberg, Jan: Altarskåpet i Rytterne kyrka, ett bortglömt arbete av Bernt Notke/Nya anteckningar om Rytterns socken Västmanlands fornminnesförening och Västmanlands läns museum årsskrift (78) 2002, s 195-212/