Stäng fönster Västerås kn, SKULTUNABY 3:1 SKULTUNA KYRKA

Historik
Allmänt antas att platsens första kyrka uppfördes i trä på 1100-talet, då belägen i en bymiljö. Troligen omkring 1300 uppfördes istället den stenkyrka, vars murverk ingår i nuvarande avsevärt större byggnadskropp. Ursprungligen omfattade kyrkan ett långhus som var kortare och lägre än dagens, sakristia i norr och vapenhus i söder. På kyrktomtens nordöstra del fanns en spånklädd klockstapel.

På 1400-talet blev kyrkan valvslagen och dekorerad med kalkmålningar. Svåra sättningar gjorde att murverken på 1620-talet förstärktes med järn, men trots detta tvangs församlingen på 1670-talet riva kyrkorummets murade valv och istället slå ett putsat trätunnvalv. Samtidigt insattes nya fönster och det är troligt att ytterväggarna då blev påmurade till nuvarande höjd.

För mer historik kring kyrkan se kyrkobyggnaden samt bifogad PDF.

Otryckta källor

Västmanlands läns museums arkiv (VLM):
• Kyrkogårdsinventering, redovisad 1984 av Ulla Bergquist
• Äldre fotografier

Västerås stifts arkiv (VS):
• E IV a: 77 b;1814 års inventariebeskrivning
• E IV b: 101; 1848, 1867 och 1886 års inventariebeskrivningar

Västerås kyrkliga samfällighets arkiv (VKS): Bygghandlingar, fakturor 1974-1997

Litteratur

Berggren, Bonzo: Kyrkorna i Västmanlands län: en presentation i text och bild över samtliga kyrkor tillhörande Svenska kyrkan / utgiven av Västmanlands Nyheter - Västerås 1982.
Edenheim, Ralph: Skultuna kyrka - utgiven av Västerås stifts kyrkobeskrivningskommitté 1980
Erixon, Sigurd: Skultuna bruks historia, del I - Stockholm: Aktiebolaget Gunnar Tisells tekniska förlag 1921