Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Gotland kn, VISBY PRESSEN 4 KV PRESSEN 4

 Anlaggning - Historik

Historik
KVARTERET PRESSEN - Kvarteret Pressen är rektangulärt till formen och placerat i den västra delen av Visby innerstad. Det gränsar till Strandgatan i väster, Mellangatan i öster, Kompanigränd i norr samt Danzigergränd i söder. Den sydvästra delen av kvarteret ligger intill Packhusplan. Under medeltiden utgjorde området för kvarteret en del av den tätast bebyggda stadskärnan och låg dessutom i nära anslutning till den medeltida hamnen. Före den nu rådande fastighetsindelningen tillhörde kvarteret Strandrotens andra kvarter med tomtnummer 1-4 och 34-36.
Kvarteret Pressen har bildats av ett flertal sammanslagna medeltida kvarter. Troligen har området genomskurits av sex gränder som löpt mellan Strandgatan och Mellangatan. De smala kvarteren var under medeltiden fullbebyggda med höga huskroppar som mestadels vände gavlarna mot Strandgatan eller Mellangatan. Idag finns några av husen väl bevarade, om än ombyggda i senare tid. Medeltida källare och grundmurar förekommer också i stor utsträckning. Vid 1600-talets mitt motsvarades Pressen av fyra kvarter. De tre gränderna som då delade kvarteret löpte dels mellan nuvarande Pressen 5 och 6, dels mitt över gårdsplanen på Pressen 3, samt mellan nuvarande Pressen 1 och 7. Gränden mellan Pressen 5 och 6 lades inte igen förrän omkring 1800.
Kvarteret är idag indelat i sju fastigheter. På Pressen 6 finns det så kallade "Clematishuset" från 1200-talet, som delvis restaurerats till sitt forna utseende. Under 1700- och 1800-talens kraftiga utveckling byggdes åtskilliga äldre hus om i Visby. Befintliga hus moderniserades eller infogades i de nya byggnaderna, och karaktäriseras ännu idag av denna tids förändringar. Denna utveckling präglar starkt Kvarteret Pressen, som har ett flertal väl bevarade större stenbyggnader och gårdsmiljöer från just 1700- och 1800-talen, då kvarteret främst hade en befolkning bestående av borgare och handelsmän. Numera är flera av fastigheterna ombyggda interiört till flerbostadshus.
PRESSEN 4 - Fastigheten Pressen 4 är placerad i kvarterets sydöstra hörn, gränsande till Mellangatan i öster och Danzigergränd i söder. Medeltida murverk kvarstår inom fastigheten i form av tre stenbyggnader.
Idag har fastigheten en bebyggelse bestående av fyra byggnader. I det sydöstra hörnet finns ett tegelhus (1) från 1914, placerat med långsidan mot Mellangatan och gaveln vänd mot Danzigergränd. I den norra delen ligger ett kraftigt omgjort medeltidshus (2), som byggts till med en ny byggnadskropp under 1960-talet. Den äldre delen är placerad med gaveln mot Clematishuset på Pressen 6 och den yngre har långsidan ut mot Mellangatan. Fastighetens båda andra byggnader, från 1800-talets slut (3) respektive 1200-talet (4), är placerade bredvid varandra längs Mellangatan, mellan de två förstnämnda. 1800-talsbyggnaden vänder långsidan mot Mellangatan.
1200-talsbyggnaden har gaveln mot Mellangatan. Byggnaden består med största sannolikhet av två sammanbyggda medeltida kalkstenshus som möjligen är uppförda samtidigt. Troligen har byggnaderna ursprungligen använts som packhus. Den har tre våningar med källare och inredd vind under ett tegeltäckt sadeltak. Fasaden är kvastputsad. Byggnaden har entré via byggnad 1, dock har flera medeltida, numera igensatta dörröppningar konstaterats. Mot väster finns en huggen stenomfattning till två välvda portar samt en år 1989 återupptagen ljusglugg i nordöstra hörnet. Det är oklart när byggnaderna sammanlänkades och när dess funktion ändrades för att nyttjas för bostadsändamål. Enligt Schilders karta år 1697 stod byggnaden öde och var möjligen sammanbyggd med ett gatuvalv söderöver. Under 1700-talet blev byggnaden en borgarbostad. Huset tjänade som bostad fram till dess att Gotlands Allehanda köpte huset och etablerade sig där vid slutet av 1800-talet. 1914 byggdes huset på med silikattegel för att bli ca en meter högre, så att vindsvåningen kunde inredas. Byggnaden användes fram till 1987 som del av tidningslokal med bland annat kontor och tryckeri. Huset har exteriört inte förändrats i nämnvärd utsträckning sedan påbyggnaden omkring år 1915. Även källaren är välbevarad, med ett delvis rekonstruerat golv av kalkstensflis samt medeltida bjälklag. Dessutom finns det i källaren en igenfylld brunn. I bottenplanet har den östra medeltidsbyggnaden två kryssvalv.
Enligt 1697 års karta motsvarade fastigheten tomt nummer 109, 188 a och 189, samt en del av 187. Bebyggelsen på fastigheten bestod troligen av tre stenhus. Enligt 1785 års husklassifikation var Pressen 4 bebyggd med ett stenhus och ett stall av trä. Övriga stenbyggnader låg troligen i ruiner vid den här tiden. Under 1700- och 1800-talet har tomtförhållandena i den här delen av kvarteret varierat något. Under 1800-talet fungerade den nuvarande fastigheten och dess byggnader som ekonomibyggnader till intilliggande tomter. Byggnad 4 nyttjades dock som bostad, och beskrevs 1786 som inredd till borgarbostad. Denna blandning av funktioner och uppdelning på skilda tomter och ägare varade fram till 1878, då Gotlands Allehanda Tryckeri AB köpte fastigheten och uppförde byggnad 3. Någon gång mellan år 1883 och 1905 fick Pressen 4 den nuvarande avgränsningen. Tidnings- och tryckeriverksamheten har präglat utformningen av fastigheten, som har kommit att bli i det närmaste fullbyggd, särskilt sedan tryckerihallen tillkom på 1960-talet och kom att sluta tomten helt mot väster. Sedan Gotlands Allehanda flyttade ut 1987 byggdes husen och fastigheten om till flerbostadshus för Riksbyggens bostadsrättsförening.
Fastighetens gårdsrum är långsmalt och avgränsas av bebyggelsen samt en mur. Från Danzigergränd i söder finns en ingångsport. Gårdsrummet är belagt med markbetongplattor och försett med diverse planteringar.

KÄLLA: Visby innerstad - en bebyggelseinventering. Del 1. (2002). Huvudred. Hansson, Joakim. C O Ekblad & Co, Västervik. ISBN: 91-88036-48-0