Stäng fönster Uppsala kn, RAMSTA 1:1 RAMSTA KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN BYGGNADSREGISTRET - Ramsta kyrka ligger invid väg 55 cirka en mil väster om Uppsala. Kyrkan är den tredje på platsen. Den första, medeltidskyrkan, revs på 1840-talet, 1800-talskyrkan brann ned 1914. Den nuvarande kyrkan, byggd 1925-26, är uppförd enligt traditionell medeltida modell, förutom att koret är placerat i väster. Kyrkan har rektangulärt långhus, västtorn och sakristia vidbyggd på korets södra sida. Tornhuven med sina svängda takfall och spira har mer 1700-talskaraktär. Även kyrkorummet har fått en traditionell formgivning. Bevarat från medeltidskyrkan är triumfkrucifixet, 1300-talets mitt.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1996

HISTORIK FRÅN NYA SVENSKA KYRKOR - Murad och vitputsad kyrka på plan åkermark med ingång genom ett förhållandevis brett torn med kopparklädd huv och smal, spetsig spira. Långhuset och den utbyggda sakristian, med egen ingång, täckta med taktegel. Porten har vindfång. Vapenhuset med trappa till läktaren tänktes från början som dopkapell. Funten senare flyttad till koret. Långhuset, med svängda, brunmålade takytor av träpanel och mönstermålade hanbjälkar, har slutna bänkkvarter och parabelformad triumfbåge mot koret. Liten, utbyggd läktare med orgel i det helt öppna tornrummet bakom.

Källa: Illerstad, Lennart: Nya Svenska kyrkor. D1, Svealand. 1990