Stäng fönster Gotland kn, VISBY ANKARET 4 KV ANKARET 4

Historik
Kvarteret Ankaret är beläget i Visbys medeltida stadskärna, på den första strandplatån -innanför gamla hamnen. Det rektangulära kvarteret ligger mellan Strandgatan i väst och Mellangatan i öst. I norr avgränsas kvarteret av Specksrum och Rostockergränd och i söder av Rigagränd. Ankaret tillhörde tidigare Norderrotens första kvarter, nummer 37-41.
Kvarteret var ursprungligen delat i två delar, med en gränd i öst-västlig riktning mellan Strandgatan och Mellangatan. Med största sannolikhet utgör området för kvarteret Ankaret den norra delen av Visbys äldsta bebyggelsekärna. Specksrum utgjorde även infartsvägen från Norderport mot hamnen, och Strandgatan var medeltidens kommersiella centrum innanför hamnen och stadsmuren. Den äldre bebyggelsen bekräftas genom att medeltida murverk har påträffats på flera ställen i kvarteret.
De båda medeltida kvarteren slogs samman till ett någon gång mellan 1697 och 1750. I jämförelse med den medeltida tomtindelningen har stora förändringar skett. Från ett kvarter bestående av 13 tomter är det nu endast fyra fastigheter som utgör hela kvarteret. De mest dominanta inslagen idag är Strand Hotell, som i stort sett utgör kvarterets hela västra del, samt musikskolan i hörnet vid Specksrum och Mellangatan. Under 1700-talet utgjordes bebyggelsen mestadels av trähus med tillhörande brygghus, stall och kålgårdar. I 1785 års husklassifikation noteras ägandeförhållandena vara sådana, att tomterna längs nuvarande Rostockergränd och Specksrum till största delen ägdes av borgare, handels- och ämbetsmän, medan tomterna in mot nuvarande Rigagränd i stor utsträckning ägdes av hantverkare.
Kvarteret har idag en storbyggd karaktär med få byggnader och omgärdande större, asfalterade parkeringsytor för bland annat hotell-, kommun- och musikskoleverksamheten. I kvarterets norra del, invid Rostockergränd och Specksrum, finns kvarterets enda två kvarvarande byggnader med skiftesverksstomme.
Ankaret 4 är belägen i kvarterets norra del, invid Rostockergränd och Specksrum. Enligt Schilders karta 1697 var nuvarande fastighets ungefärliga område då uppdelat på fem tomter. De två största tomterna var bebyggda med trähus. Den ena tomten, nummer 217, hade även en kålgård i söder invid gränden, som då löpte tvärs genom kvarteret i öst-västlig riktning. Strax väster om denna tomt fanns ytterligare en liten tomt, nummer 210, som i sin tur troligen utgjorde kålgård till den trähusbebyggda tomten på andra sidan gränden. På nästa tomt, västerut på grändens norrsida, nummer 214, bodde en Knuth Belgträdare i en trästuga.
År 1785 hade de fem tomterna slagits ihop till två fastigheter, där den västra, Norderroten I:42, var bebyggd med ett trähus, ett brygghus och ett stall, medan den andra fastigheten, Norderroten I:43, hade två trähus samt ett stall. Från år 1794 kom de bägge tomterna att samägas. Det stora reveterade bostadshuset av skiftesverk i väst uppfördes sannolikt omkring 1780 och kan delvis även ha medeltida ursprung. Det långsträckta skiftesverkshuset längs östra fastighetsgränsen har gaveln mot gatan. Det utgörs sannolikt av de två trähus som nämns i husklassifikationen 1785. 1866 köptes fastigheten in av Visby stad som inrättade barnhem för flickor på tomten. Husen renoverades och byggdes ihop 1868 och har därefter renoverats ytterligare vid flera tillfällen.
Fastighetens båda byggnader är idag förbundna med ett tjärstruket plank med rundbågefris mot gatan. Gården är belagd med singel från infarten och fram till en rums-bildning i sydöst, med Strand Hotells trevåningsbyggnad som sydlig vägg, ett garage från 1952 i väst, samt ett falurött gammalt uthus i öst. Trädgården är praktfull med mycket blommor, stora fruktträd och ovanliga buskar.
Den aktuella fastigheten är den enda bostadsmiljön som finns kvar i kvarteret. Detta är sålunda en fastighet med stora kunskaps- och upplevelsevärden i arkitekturen och som helhet, med såväl ett viktigt miljöskapande värde i gaturummet som en harmoniskt ordnad gårdsmiljö.

KÄLLOR: Beslut om byggnadsminnesförklaring 1994. & Visby innerstad - en bebyggelseinventering. Del 1. (2002). Huvudred. Hansson, Joakim. C O Ekblad & Co, Västervik. ISBN: 91-88036-48-0