Stäng fönster Gnesta kn, GRYTSBERG 7:1 M.FL. GRYTS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - GRYT

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Socknen ligger centralt på sörmländska sjöplatån. Kyrkan ligger i en sluttning upp mot ett skogsparti och med odlingsmark nedanför mot Kyrksjön. Flyglarna till en äldre prästgård, nuvarande prästgård, sockenstuga, en äldre skola och det tidigare ålderdomshemmet ligger i kyrkans närhet. En rest runsten står intill kyrkan.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den murade kyrkan består av ett rektangulärt långhus med rakt avslutat korparti i öster, sakristia i norr, rymlig korsarm i söder och torn i väster. Tornet och den västra delen av långhuset kvarstår från den ursprungliga stenkyrkan, troligen från 1100- eller tidigt 1200-tal. Det ursprungliga korets gestaltning är okänd. Omkring 1300 utvidgades kyrkan österut till sin nuvarande längd och erhöll ett lika brett, rakt avslutat korparti. En tydlig murskarv markerar övergången mellan det äldre långhuset och den östliga förlängningen. Sakristia från ombyggnadstiden. Åren 1776-78 revs ett troligen senmedeltida vapenhus och i söder uppfördes en korsarm, eller den så kallade nykyrkan.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - De putsade murarna genombryts av stickbågiga fönsteröppningar. I samband med förändringarna 1776-78 togs en ny ingång upp i väster och tornet, vilket rymmer klockorna, försågs med en huv med svängt och brutet takfall. Även korsarmens valmade tak är brutet. Ingång i väster via tornets bottenvåning. Kyrkorummet, som sedan den 1970 avslutade renoveringen saknar orgelläktare i väster, domineras av nykyrkan och 1400-talsvalven; enklare i väster, längst i öster med dekorativa kalkmålningar daterade till 1500-talets slut eller 1600-talets början; även fragment av figurscener framkom vid en restaurering 1938. Glasmålning från 1921 i östfönstret. Läktare i korsarmen.
Ett porträtt föreställande Gustaf II Adolf är målat av G. Krail von Bemeberg som var samtida med kungen. Krail var säteriägare i socknen.