Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Gotland kn, VÄTE KYRKOGÅRDEN 1:1 VÄTE KYRKA

 Anlaggning - Historik

Historik
Väte kyrka är i sin helhet uppförd under medel¬tiden. Kyrkans äldsta delar är koret och sakristian, vilka uppfördes omkring år 1300, medan långhuset byggdes vid mitten av samma sekel. Ett högt västtorn ingick av allt att döma i byggnadsplanerna men kom aldrig till utförande, utan kyrkan har sannolikt alltsedan 1300-talet varit försedd med en takryttare över långhusets västra del.

Den nuvarande kyrkobyggnaden var emellertid inte den första på platsen. Vid slutet av 1100-talet byggdes här en romansk stenkyrka bestående av ett långhus och ett absidförsett kor. Grundmurarna framgrävdes i samband med en restaurering 1927-28. Merparten av det släthuggna och till vissa delar reliefprydda fasadmaterialet från denna kyrka har återanvänts vid uppförandet av den stående kyrkan. Även ett par av den romanska kyrkans fönsteromfattningar återfinns inmurade i det nuvarande långhusets fasader, och två av dess portaler (inklusive portbladen med smidesdetaljer) är återanvända som sakristiingång respektive nordportal.

Kyrkans exteriör har sedan byggnadstiden endast förändrats i mindre utsträckning, och sålunda är murverken med fönster- och dörröppningar intakt bevarade. Den medeltida takryttaren byttes däremot ut på 1830-talet, dock sannolikt utan några större förändringar av dess utformning gjordes: en kvadratisk tornkropp med pyramidtak. Efter ett åsknedslag nybyggdes takryttaren ånyo 1914 men nu i traditionell, gotländsk form som en åttkantig spira.

Kring sekelskiftet 1900 försågs kyrkan med nya takmaterial (träspån, tegel), vilka vid den senaste utvändiga restaureringen 1954 ändrades tillbaka till det som kan antas vara det medeltida takmaterialet, falar (bräder). Vid denna restaurering försågs kyrkan även med en åskskyddsanläggning.