Stäng fönster Övertorneå kn, KOIVUKYLÄ 39:1 HIETANIEMI KYRKA

Historik
Hietaniemi kyrka är belägen på liten höjd i ett naturskönt jordbrukslandskap nära Torneälven. Kyrkan är den andra på platsen och uppfördes 1746 av den finlandssvenske byggmästaren Hans Biskop. Den första kyrkan 1617. Nuvarande kyrkan är tillsammans med Övertorneå kyrka det mest lysande exemplet i övre Norrland på 1700-talets kyrkoarkitektur och har motsvarigheter endast i Österbotten, Finland. Hietaniemi kyrka är av rödmålat, panelklätt timmer, har åttkantig, avlång grundplan med kor i öster, tillbyggd sakristia i norr samt vapenhus i söder och väster. Den täcks av ett högt och brant, valmat spåntak med spiror och flöjlar. Gudstjänstrummets interiör täcks av ett hjälmvalv. Inredningen är sällsynt riklig och i klara färger. Altartavlan från 1826 av J A Hedman inramas av marmorerade kolonner. Altarskranket och predikstolen är verk av Biskop, likaså pyramiderna och krönen till de främre bänkraderna.renovering och vissa förändringar, bl a vitmålning av exteriören. En ny restaurering utfördes 1930-31 under Eberhard Lovén. Restaureringen 1967-73 efter ritningar av Bertil Franklin syftade mot att återställa både exteriör och interiör till deras äldre utseende. Arbetet omfattade även att exteriören rödmålades.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1995-2000