Stäng fönster Strängnäs kn, SKOLMÄSTAREN 2 TULLSTUGAN

Historik
På fastigheten har funnits tullstuga sedan 1600-talet. Nu finns här ett bostadshus och ett gårdshus - f d tullstuga respektive tullmagasin - vars stommar möjligen kan härstamma från denna tid. Efter stadstullens avskaffande 1810 har här bl a varit telegrafstation (1858-78) samt senare bostäder.
Båda byggnaderna är timrade och har fått sitt nuvarande utseende vid 1800-talets början. Gathuset har en rikt artikulerad klassicistisk fasadutformning med frontespiser på båda långsidorna. Fasaderna är reveterade och gulfärgade med undantag av gårdsfasaden som är klädd med stående panel samt gulmålad. Fönsteromfattningar, knutlådor och taklist m m är av blågrönmålat trä och ovanligt rikt utformade. Huset har papptäckt sadeltak. Även inredningen är välbevarad vad beträffar planlösning och äldre snickerier. Gårdshuset är klätt med rödfärgad locklistpanel samt har pulpettak; gavlarna är horisontellt uppdragna så att taket verkar platt. I husets östra del har en bostadslägenhet varit inredd.