Stäng fönster Västervik kn, GUNNEBO 1:64 M.FL. GUNNEBO KYRKA

Kyrkomiljön
Gunnebo kyrka är en av tre kyrkor inom Gladhammar-Västrums församling. Församlingen bildades i januari 2006 då Gladhammar församling slogs samman med Västrums församling. Samhället Gunnebo hör till Gladhammar socken som ligger sydväst om Västervik.
Gladhammar ligger sydväst om Västervik. Socknen var under tidig medeltid den största i Tjust och omfattade då nuvarande Västrums socken, större delen av Västerviks stad och troligen också delar av Hjorteds socken. Socknens namn syns i skrift första gången 1352, då som Cladhambra. Socknen är en kuperad bergs- och skogstrakt, rik på sjöar och med spridd odlingsbygd innanför kusten. Här finns drygt 300 fornlämningar mestadels placerade på höjdlägen. Sockenkyrkan ligger i kyrkbyn Gladhammar.
Gunnebo är ett brukssamhälle som vuxit fram kring det järnbruk som anlades på platsen redan på 1760-talet. Under 1860–70-talet skedde en stark befolkningsökning på orten, vilket sammanföll med brukets inledande industrialiseringsfas. I likhet med många andra bruksorter har samhället och bruket varit nära förknippat med varandra. Mycket av den lokala servicen på orten stod bruket för, såsom handel, post, sjukvård och fritidsliv. Först under 1930-talet avstyckades de första egnahemstomterna där de bruksanställda kunde uppföra egna villor, fram till dess hade största delen av bostadsbyggandet skett i brukets regi. På 1950-talet började brukets tydliga prägel på samhället att mattas av. I mitten av 1950-talet uppfördes ett nytt centrum i Gunnebo bestående av flerfamiljshus med butikslokaler i bottenvåningen. Gunnebo utgör idag den största tätorten i socknen. Fram till 1994, då den f.d. missionskyrkan inköptes, saknade församlingen gudstjänstlokal i samhället.