Stäng fönster Svedala kn, SKABERSJÖ 25:2 SKABERSJÖSKOLAN

Historik
Genom Svenska folkskolestadgan 1842 blev folkskolan obligatorisk vilket medförde att varje socken skulle upprätta minst en skola. Redan 1830 uppfördes emellertid det första skolhuset i Skabersjö, där undervisning bedrevs enligt Lancastermetoden. Den är numera privatbostad. Skolan från 1860 är även den inredd till bostad. Från 1935 utgick stadsbidrag till nya skolbyggnader. Detta innebar att ritningar till dessa kom att granskas av fackmän. Kraven på undervisningslokalerna höjdes och specialrum såsom slöjdsalar, skolkökslokaler, barnbespisningslokaler, toaletter, gymnastiksalar, omklädningsrum och skolbad tillkom. I maj 1936 beslöt skolråd och kyrkostämma i Skabersjö att låta uppföra en ny skola. Greve Stig Thott på Skabersjö fideikommiss lät avstycka en tomt för den nya skolan. Ritningar beställdes från arkitekt S. Johnsson i Lund. I Skabersjöskolan inrymdes förutom lärosalarna även de föreskrivna specialverksamheterna. Under lång tid utgjorde Skabersjöskolan den enda samlingslokalen för sociala och kulturella aktivteter i byn. Under 1940-talet var det mesta i byns liv knutet till skolhuset. Där hölls sammanträden och stämmor, där hade även landstingets yrkesskolor kurser. Tidvis hyrde Skånska luftvärnskåren gymnastiksalen. Skabersjöskolan är byggd av tegel med ljusputsade fasader. Taket är klätt med plåt och eternitplattor. Huvudbyggnaden har två våningar och souterrängplan. Den lägre byggnadsdelen med en våning och souterrängplan, gymnastikdelen, ansluter i nordvästra hörnet. Samtliga fönster och dörrar är original från byggnadsåret. Skabersjöskolan representerar en intressant fas; steget mellan traditionalism och modernism. Över huvudentrén finns en skolklocka med namnet Skabersjöskolan och byggnadsåret 1942 i tunna metallbokstäver.

KÄLLA: Beslut – Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Skåne län, 1998-10-22, Dnr 221-2484-97