Stäng fönster Eskilstuna kn, HAMMARBY 20:1 HAMMARBY KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - HAMMARBY

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Socknen ligger väster om Eskilstuna och ingår som riksintresse i det utdikade Kafjärdenområdet med tidiga kyrkor och stora byar. Socknen hör alltså till regionen Mälarbygden. Kyrkan ligger i ett skogsparti i odlingslandskapet. Väster om kyrkan börjar Kafjärdens torrläggningsmark. Fragment av tidigt gravmonument av Eskilstunatyp har påträffats i anslutning till kyrkan.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den murade kyrkan består av ett rektangulärt långhus med korparti i öster, sakristia i norr och torn i väster. Av den ursprungliga kyrkan, sannolikt uppförd på 1100-talet, kvarstår tornet och långhuset. Kyrkans utformning i öster är inte känd. Omkring 1300 förlängdes kyrkan österut och erhöll ett korparti av långhusets bredd. Då tillkom troligtvis också den befintliga sakristian. Ett trävapenhus av okänd datering raserades vid mitten av 1800-talet.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - De i sydväggen och kring sydportalen infogade och med djurornamentik ornerade stenarna har tolkats som utsmyckning till en äldre stenkyrka på platsen, vilket dock får betecknas som ovisst. Det finns också ett sekundärt infogat ansikte som förts till den så kallade Mustaschmästarens verkstad. Dennes verksamhetstid är omdiskuterad, men har ansetts ligga mot slutet av 1100-talet. (Jfr Torpa där dock en dendrokronologisk datering ger en byggnadstid för kyrkan till 1100-talets första hälft). Murarna genombryts av stickbågiga fönsteröppningar. Långhusets sadeltak och den fyrsidiga tornhuven med två svängda takfall och ljudgluggar är spåntäckta. Interiören nås genom den trånga, ursprungliga romanska portalen i väster. Ingång även i söder. Kyrkorummet täcks av vitkalkade, senmedeltida valv, det östligaste av stjärnvalv medan långhuset har tre kryssvalv. Den romanska dopfunten är av Mälardalstyp. Förutom predikstolen från 1612 är inredningen huvudsakligen tillkommen vid restaureringen 1954.