Stäng fönster Varberg kn, SPANNARP 61:1 SPANNARPS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - SPANNARP

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan och församlingshemmet är enskilt belägna i norra utkanten av bebyggelsen. Kyrkan ligger mitt i det öppna odlingslandskapet som dominerar i socknen som helhet.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Murad stenkyrka bestående av ett rektangulärt långhus med ett halvrunt korutsprång i öster, som innefattar en med skärm avdelad sakristia, och i väster ett torn. Delar av en medeltida stenkyrka, ursprungligen med romansk planform, torde ingå i den nuvarande kyrkans västra del. Åren 1821-24 genomgick byggnaden en omfattande ombyggnad, efter ritningar signerade S. Enander. Det äldre koret, som var smalare och rakt avslutat, revs, och kyrkan förlängdes österut. I samband härmed revs också det vapenhus som tidigare funnits i söder. Tornet i väster tillfogades 1858-59 efter ritningar signerade Alb. Törnqvist 1852.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkan är utvändigt vitputsad och murarna genombryts av rundbågiga fönsteröppningar. Kyrkan har brutet yttertak. Västtornet, som har dubbla ljudöppningar med bågformade fönsteröverstycken, kröns av en svängd huv och lanternin. Huvudingångar genom tornets bottenvåning samt mitt på långhusets sydsida. Det vitputsade kyrkorummet täcks av ett kassetterat tunnvalv med profilerad taklist. Kyrkan har restaurerats vid flera tillfällen, t.ex. i början av 1900-talet, då en del ny inredning och inventarier tillkom. Altaruppsats och predikstol är båda rikt skulpterade barockarbeten.