Stäng fönster Kiruna kn, BOLAGET 11:1 HYRESFASTIGHETEN "JERUSALEM"

Historik
Hyresfastigheten "Jerusalem" är belägen i utkanten av det område som kallas Sibirien inom södra Bolagsområdet i Kiruna. Bolagsområdet började bebyggas år 1900. Arbetarbostäderna förlades till Sibirien och inom området byggdes en rad varianter av bostäder, varav merparten mindre byggnader avsedda för 2-3 familjer och ett par ungkarlar. "Jerusalem", som är det enda huset av sin storlek och typ, byggdes 1927 som ungkarlshotell för ensamstående gruvarbetare. Den ursprungliga planlösningen bestod av en mängd jämnstora rum på ömse sidor av en korridor. 1954 byggdes huset om och planlösningen anpassades till tidens behov av smålägenheter för gruvarbetarfamiljer.
Södra Bolagsområdet representerar LKABs insatser i uppbyggandet av det nya gruv-samhället och är det område i Kiruna där man bäst lyckats bevara den ursprungliga miljön och större delen av byggnadsbeståndet. Som en del i detta område har "Jerusalem" ett mycket stort samhällshistoriskt och miljöskapande värde.
"Jerusalem" är en för Kiruna och Norrbotten sällsynt stor, friliggande träbyggnad och ett vackert exempel på 1920-talets träklassicism. Dess strama och rena fasadspråk med väl avvägda entrépartier visar att stor omsorg lagts ned på en byggnad avsedd för ensamstående gruvarbetare. Fasaden är i stort sett oförändrad sedan byggåret med alla detaljer bevarade vilket bidrar till att ge byggnaden ett stort byggnadshistoriskt och arkitektoniskt värde.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Norrbottens län, 2001-11-30, Dnr 221-3156-1996