Stäng fönster Åmål kn, FRÖSKOGS STOM 1:6 M.FL. FRÖSKOGS KYRKA

FÖRSAMLING 1995: FRÖSKOG

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Fröskog ligger i de norra dalbygderna drygt 1,5 mil sydväst om Åmål med kyrkan i skogsmark på en brant höjd ovanför sjön Ärrs norra sida. Omgivningen består av villabebyggelse. Strax utanför kyrkogårdsmuren står en klockstapel, helt och hållet klädd med skiffer.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: En träkyrka, av i övrigt okänd utformning, torde ha funnits under medeltiden. Ersatt med ny kyrka, sannolikt på samma plats. II: En ny träkyrka uppfördes 1680. Kyrkan hade sannolikt salformad plan med torn i väster. Brann 1728 och därefter ersatt med ny kyrka på samma plats.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - III: Den nuvarande, timrade kyrkan uppfördes 1729-30 och består av ett rektangulärt långhus med tresidigt avslutat korparti, sakristia mitt på långhusets nordsida och ett vapenhus på motsvarande plats i söder.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkans timrade stomme är i exteriören spånklädd och rödmålad. Långhusets branta sadeltak är avvalmat i såväl öster som väster och har tjärad spåntäckning. Ingång genom vapenhuset. Kyrkans praktfulla interiör är ett välbevarat exempel på provinsiella stilströmningar under 1700-talets första hälft. De blottade timmerväggarna - med dekorativa draperimålningar kring fönsteröppningarna - kröns av ett platt innertak målat av Hans Georg Schüffner 1739. I samband med att kyrkans inre utsmyckades, lät man också förvärva predikstol och altaruppsats, utförda av Nils Falk respektive Schüffner. De sentida ingreppen i byggnad, utsmyckning och inredning är få. Vid restaureringen 1923 - med Sven Brandel som arkitekt - var målsättningen framförallt att framhäva kyrkorummets homogena 1700-talskaraktär. Därför avlägsnades bl. a. den pappbeklädnad av väggarna som tillkommit under 1880-talet. Läktaren i väster, buren av marmorerade pelare, tillkom vid 1920-talets restaurering.