Stäng fönster Vännäs kn, VÄNNÄS 35:1 VÄNNÄS KYRKA

Historik
Vännäs gamla kyrka är belägen i Vännäsby utanför centralorten och i en jordbruksbygd bland äldre bebyggelse. Den uppfördes 1817-1820 av byggmästaren Erik Jonsson från Vännäsby efter ritningar till Sävars kyrka (nedbrunnen 1932), dock utan torn. Dessa ritningar utfördes av arkitekten Axel Almfelt efter ett förslag av bruksinspektorn Johan Wincent i Sävar. Byggnadsmaterialet är panelklätt timmer. Kyrkorummet består av ett enskeppigt långhus med kor i öster, rakt avslutat och i samma bredd och höjd som långhuset. Intill korets nordvägg ligger en tillbyggd sakristia. Vapenhuset i söder uppfördes1889. År 1920 vidtogs förändringar av koret och vapenhuset under ledning av Fredrik Falkenberg, som även komponerat omfattningen med båge och trekvartskolonner till 1833 års altartavla av C J Sjöstrand. Den ursprungliga altarprydnaden bestod av ett kors med svepduk. 1967 utfördes en totalrenovering under Georg Rudner som åsyftade en återgång av interiören till äldre utformning. Samtidigt tillkom läktarunderbyggnaden.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1994-1999. Reviderat i samband med inskrivningen 2002