Stäng fönster Gotland kn, VISBY KAPELLET 5 KV KAPELLET 5

Historik
KVARTERET KAPELLET - Kvarteret Kapellet är centralt beläget i Visby innerstad. Det är rektangulärt till formen och avgränsas i väster av S:t Hansgatan, i norr av Bremergränd, i öster av Stettinergränd och i söder av Hamburgergränd. Före den nu rådande fastighetsindelningen, tillhörde Kapellet S:t Hansrotens andra kvarter, med tomterna 27-28.
Kvarteret var bebyggt med stenhus under medeltiden, sannolikt tätare i den västra delen vid S:t Hansgatan, än i den östra. I kvarteret finns idag rester efter åtta medeltida hus, antingen i form av hela byggnader eller som murverk. Kvarterets gränser har inte ändrats nämnvärt sedan mitten av 1600-talet, då den första kartan ritades. Det är bara en bit av den nordöstra delen av kvarteret som saknas på kartan. På 1697 års karta har kvarteret samma utsträckning som idag. Tomtindelningen har däremot förändrats en del sedan dess. I slutet av 1600-talet var indelningen sådan att kvarterets nordvästra hörn, i stort sett motsvarande nuvarande Kapellet 1, utgjorde en tomt nummer 70 och resten av kvarteret utgjorde den andra tomten nummer 69. Bebyggelsen utgjordes av två stenhus, det ena med en övervåning av trä, två stall och en lada. I slutet av 1700-talet bestod kvarterets bebyggelse av tre stenhus med därtill hörande stall och lada, fähus och vagnsskjul. Fastighetsindelningen ändrades på 1800-talet och har sedan dess varit densamma.
Idag består kvarteret av fem fastigheter varav fyra är bebyggda. Bebyggelsen utgörs av såväl medeltida stenhus som byggnader uppförda under 1700-, 1800- och 1900-talet. Samtliga byggnader fungerar idag som bostadshus. I de nedre planen ut mot S:t Hansgatan finns butiker.
KAPELLET 5 - Fastigheten, som är belägen i kvarterets sydvästra del, avgränsas av S:t Hansgatan i väster och av Hamburgergränd i söder. Bebyggelsen är placerad längs S:t Hansgatan och utgörs av två flerbostadshus, med en gemensam trappuppgång.
Kapellet 5 berördes av stadens expansion under 1200-talet, men i vilken grad den då bebyggdes är inte med säkerhet fastställt. Vid arkeologiska undersökningar utförda under 1900-talet, har konstaterats att ett medeltida hus kvarstår idag i full höjd och att det dessutom finns ytterligare två medeltida hus på fastigheten, av vilka endast murverk återstår idag. Enligt 1646 års karta framgår att kvarterets hela västra tredjedel var bebyggd med stenhus, med största sannolikhet alla från medeltiden.
Vid slutet av 1600-talet ingick fastigheten i en större tomt som omfattade nästan hela kvarteret, förutom nuvarande Kapellet 1. Denna tomt hade då beteckningen nummer 69. En tomtuppmätning från 1727 visar att den södra delen nyttjades som fägård med lada och stall, medan den norra upptogs av en stor fruktträdgård. I mitten av 1700-talet bytte fastigheten namn och kom då att ingå i S:t Hansrotens andra kvarter, tomt nummer 28. Under 1880-talet gjordes ett flertal avstyckningar. Nuvarande fastighet benämndes fortfarande S:t Hansroten II:28, tillsammans med den västra delen av Kapellet 4. Dagens sträckning erhölls vid en avstyckning 1936.
Den äldsta byggnadskroppen, i norr, är byggd i sten i tre våningar med vind i två plan. Den har en trapphusgavel vänd mot S:t Hansgatan och är ett välbevarat medeltida handelsmagasin, uppfört på 1200-talet. Även i den västra muren i vinkelbyggnaden i söder, vilken är uppförd i minst tre etapper. Dess länga mot S:t Hansgatan är äldst och innehåller medeltida murverk i okänd omfattning, medan den östra flygellängan mot Hamburgergränd tillkom omkring 1850.
Gården öster om byggnaderna upptas i huvudsak av en sentida trädgård. Gårdsutrymmet närmast byggnaderna i öster är belagt med klinker och har samma nivå som S:t Hansgatan.