Stäng fönster Sollefteå kn, HELGUM 2:13 HELGUMS KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860 - Under början av 1780-talet fattades beslut att bygga ny kyrka, då den gamla, troligen senmedeltida, var både för trång och och i dåligt skick. Ritningar till ny kyrka uppgjordes 1782 av byggmästare Eric Svedberg från Härnösand. Byggmaterial anskaffades, men byggmästaren satte aldrig igång arbetet, varför han avskedades. Istället vände man sig till den kände byggmästaren Pål Pehrsson i Stugun i Jämtland, som byggde kyrkan 1786-90 efter reviderad ritning från ÖIÄ. Detta är Pehrssons enda stenkyrka, vackert belägen vid Helgumssjöns strand. Endast tre av fyra fönsteraxlar byggdes, och tornet slopades. Det uppfördes 1854 av byggmästare J. A. Åkerlund efter ritning av N. H. W. af Trolle, med förlängning med en travé. Samtidigt revs klockstapeln, som var byggd 1772. Till kyrkogården leder två portar med murade kraftiga stolpar.

PLAN OCH MATERIAL - Rektangulärt kyrkorum med kor och sakristia i öster, torn i väster. Huvudingång i väster och på sydsidan, den ingång som var mitt på fasaden innan kyrkan utökades åt väster 1854.
Byggd i sten. Vitputsade fasader. Sockeln ljust grå. Takbeklädnad kopparplåt, ursprungligen spån. Lanterninen av trä, vitmålad.

EXTERIÖR - Ytterväggarna artikulerade av kraftiga lisener mellan fönstren. Ursprungligen eller senast fr. o. m. 1828 var murarna putsade och avfärgade i två nyanser rött, med vita lisener. Resligt torn med höga rundbågiga ljudöppningar, karnissvängt tak med urtavlor samt hög öppen lanternin av trä. Profilerad taklist som fortsätter runt tornkroppen.

INTERIÖR - Ljust målade väggar med låg bröstpanel av spontade bräder, tunnvälvt trätak. Altaruppställning från 1843 med kolonner som bär fronton. Altarväggen bemålad 1844 av Jonas Byström med draperier i rött, hållna av putti. Mot kortaket molnformationer med flygande änglar. Altartavla målad 1815 av Gustav Erik Hasselgren med motivet "Kristi uppståndelse", inköpt 1840-41 från Jakobs kyrka i Stockholm. T.v. om altaret dörr till sakristian, den högra skendörr. Den rikt ornerade predikstolen, utförd 1806 av Nils Dahlqvist, var fram till 1840-talet uppsatt ovanför altaret. De första åren satt predikstolen från den gamla kyrkan där.
Bänkinredningen sluten i tre kvarter, målad i beigebrun marmorering. Orgel byggd 1882 av Åkerman & Lund, verket ersatt 1963-64. Läktarunderbyggnad.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860, Del 4 Härjedalen, Jämtland, Medelpad och Ångermanland. Stockholm 1997