Stäng fönster Västervik kn, ED 1:49 M.FL. VÄSTRA EDS KYRKA

Kyrkogårdens historik
GAMLA KYRKOGÅRDEN
Västra Eds första kyrkogård anlades i anslutning till den kyrka som uppfördes under 1100-talet. Denna kyrka är i dag en ruin men kyrkogården har brukats kontinuerligt sedan medeltiden. Idag rymmer denna kyrkogård flera ålderdomliga inslag av gravvårdar och begravningstraditioner men också moderna företeelser som minneslund och urngravar.
Se vidare rapport över Västra Eds gamla kyrkogård.

NYA KYRKOGÅRDEN
Marken till Västra Eds nya kyrka skänktes av dåvarande ägaren till Eds säteri och bruk, justitieministern och friherren Johan Nordenfalk. Det förefaller som att även marken för kyrkogården ingick i gåvan. Då den gamla kyrkogården utvidgades så sent som 1897 är det sannolikt att den nya kyrkogården inte togs i bruk förrän efter sekelskiftet 1900. De äldsta gravarna på kyrkogården är från 1910-talet. De finns framförallt i kvarter IV och i linjegravsområdet i kvarter I. Västra Eds nya kyrka placerades på en öppen gräsyta omgärdad av lindar. Denna öppna yta tillsammans med de dominerande stildragen i kyrkobyggnaden förstärker intrycket av en stadskyrka. Kyrkogården placerades ett stycke norr om kyrkan. Gränsen mellan kyrkogården och kyrkotomten markeras av en rad äldre lindar.

Hur kyrkogården planlades inte kunnat fastställas inom ramen för det här arbetet. Att kyrkogården följer en plan är dock tydligt. Nya kyrkogården rymmer flera stildrag som är typiska för de klassicistiska grundprinciperna. Kvarteren är regelbundna och strikt ordnade. Gångsystemet har en tydlig huvudaxel med två tväraxlar. Man kan här se hur den nya kyrkan bundits samman med den gamla kyrkogården med hjälp av den markerade huvudgången. Denna gång bör ha funnits och brukats innan nya kyrkogården anlades. Huvudgången betonas ytterligare med hjälp av de knuthamlade almar som parvis är planterade längs med gången. Utmed gångsystemet är också grusgravarna placerade.

Från 1933 finns ett flygfotografi över nya kyrkan och kyrkogården. Den visar en kyrkogård som till stora delar är outnyttjad. Gravsättningar har skett längs med gångsystemet som förefaller vara det samma som idag och längs med den västra kanten av kyrkogården. Grusgravar finns i det som idag är kvarter III, IV och V. Också linjegravsområdet i kvarter I har tagits i bruk. Den trädkrans av äldre almar som idag finns i gravsättningsområdets västra och nordöstra gräns är här helt unga träd. Också de knuthamlade almar som idag står längs med stora delar av gångsystemet är här relativt nyplanterade.

Bilder från 1950-talet visar att träden vuxit till sig. En grusgång har anlagts genom linjegravsområdet. Denna är borta idag. Fortfarande har stora delar av kyrkogården inte tagits i bruk. På ett flygfotografi från 1959 kan man se rygghäckarna i kvarter IV som idag är borta. De ska ha varit av ölandstok och togs bort omkring 1995. Bilden visar också att antalet grusgravar vid den tiden var betydligt fler än idag. Ännu har inte kvarter II och V tagits i bruk mer än längs med gångarna.

År 1997 asfalteras grusgången till kyrkans södra entré.