Stäng fönster Tierp kn, VÄSTLAND 3:30 VÄSTLANDS KYRKA

Historik
Västlands kyrka består av treskeppigt långhus med inbyggt, smalare kor med utvändig halvrund avslutning samt västtorn. På grund av att man ville lägga kyrkan på en liten ås är koret orienterat mot söder i stället för mot öster. Långhuset täcks av ett sadeltak, tornet avslutas upptill med en huv med lanternin och spira.

Kyrkan började byggas i mitten av 1850-talet och stod klar 1862. Den föregicks av en medeltida tegelkyrka några hundra meter i nordlig riktning. Ritningarna till den nuvarande kykan upprättades av länsbyggmästaren C. A. Setterberg i Gävle, kopierade efter J. F. Åboms ritningar till Hamrånge kyrka i Gästrikland. Setterberg lade dock till en del detaljer samt ändrade utformningen på tornet.

Kyrkan, som främst har nyklassicistisk prägel, stod oförändrad i närmare hundra år. Glasmålningarna i de tre korfönstren tillkom i samband med en större reparation 1922-24. En mer omfattande renovering utfördes 1956-57 och 1962 efter ritningar av arkitekterna Ärland Noreen och Carl Hampus Bergman. Brudkammare och ett litet kapell - Ansgarskapellet - inreddes under orgelläktaren, och den tidigare vita interiören färgsattes i en varmare färgskala. Vidare fick tornportalen nya kopparportar, efter ritning av Ärland Noreen.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1996