Stäng fönster Kramfors kn, BARSTA 1:57 BARSTA FISKEKAPELL

Historik
Längs Västernorrlands kuststräcka mellan Sundsvall och Örnsköldsvik finner vi flera ålderdomliga kapell långt ut i havsbandet. Flera av dessa kapell uppfördes under 1600-och 1700-talen. Tolv stycken finns bevarade i Ångermanland och tre stycken i Medelpad. Nämnas kan Ulvö gamla kapell i Örnsköldsviks kommun och skeppshamnskapell i Timrå kommun, båda är byggnadsminnen.

Fisket längs södra norrlandskusten var från 1500-talet och framåt en viktig inkomst inte bara för de bofasta invånarna utan även för de s.k. Gävlefiskarna. 1542 förklarade Gustav Vasa att samtliga strömmingsfisken och fiskelägen i Ångermanland var kungens rättmätiga allmänning. 1557 fick fiskare från Gävletrakten privilegium att fiska längs Ångermanlands kuster, som motprestation skulle var femtonde tunna fisk lämnas i skatt till kronan. Det var inte bara fiskare från Gävle som varje vår kom seglandes, även fiskare från Öregrund, Strängnäs, Södertälje, Nyköping, Stockholm med flera kom upp för att bedriva säsongsfiske under sommarmånaderna. Detta säsongsfiske hade sin största omfattning under 1600-och 1700-talen och varade under hela 1800-talet, men dock i mindre utsträckning, för att helt upphöra i början av 1900-talet. I 15 byar i Kramfors kommun, Barsta Nordinggrå socken, skriver man att det under en period på 1700-talet fanns 12 fiskare i Barsta fiskeläge. Hälften var bofasta och den andra hälften Gävlefiskare.

Initiativet till att bygga Barsta kapell kom 1654 från kyrkoherden i Nordingrå, Nikolaus Bozaeus. Arbetet med att uppföra kapellet påbörjades 1655 och ansvaret lades på fiskarna, både de bofasta och Gävlefiskarna.

Källa: Länsstyrelsen Västernorrland, Byggnadsminnesförklaring av Barsta kapell på fastigheten Barsta 1:57, Nordingrå socken, Kramfors kommun, 2011-02-11