Stäng fönster Linköping kn, FILLINGE 7:1 FILLINGE TINGSHUS

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Fillinge tingshus är beläget på en höjd invid väg 35 mellan Linköping och Åtvidaberg. Vägen som löper förbi tingshuset och prästgården är den gamla vägsträckningen. Att det fanns ett gästgiveri i Fillinge är känt eftersom häradsrätten enligt protokollen höll ting i gården mellan 1777 och 1783. När Bankekinds härad 1888 upphörde att existera som självständig domsaga, upphörde också Fillinge tingshus gamla funktioner. Bankekinds socken hade sedan urminnes tider varit platsen för häradets ting. Redan 1401 omnämndes häradshövding Johan Gudmundsson som häradshövding i Bakkakind (se Cnattingius, 1968 s 72)

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.
För utförlig beskrivning av tingshuset, se byggnad - under rubriken historik.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1998-05-28 se i synnerhet Cnattingius Bengt (1968) Tingshuset i Fillinge, Särtryck ur Östergötland. Meddelanden : Österlands Linköpings stads museum, och Lars Montelius (Linköpings tingsrätt) opublicerat manus 1998 i projektets arkiv (Nordiska museet)