Stäng fönster Göteborg kn, STAMPEN 1:1 GÖTEBORGS CENTRALPOST

Historik
Centralposthuset i Göteborg är uppfört 1919-24 efter ritningar av arkitekten Ernst Torulf (1872-1936), en neoklassicistisk stil som inspirerats främst av Ostindiska kompaniets hus i Göteborg. En omfattande restaurering och ombyggnad ägde rum 1986-1992. Byggnaden är uppförd i U-form av gult tegel i fyra våningar samt souterrängvåning och vindsvåning samt skiffertäckt mansardtak med svängda nedre takfall. Huvudfasaden mot Drottningtorget har två ingångar, vardera flankerade av två par joniska kolonner av huggen sten.
Invändigt bevarar entréerna med tillhörande trapphus samt kassahallen i huvudsak sin ursprungliga karaktär. Ursprunglig fast inredning finns även bevarad flerstädes på andra håll inom byggnadskomplexet.

KÄLLA: Angående förslag till statligt byggnadsminne, Riksantikvarieämbetet 1993.