Stäng fönster Torsby kn, SÖDRA LEKVATTNET 1:23 KVARNTORP (MYLLYLÄ)

Historik
Kvarntorp (Myllylä) är ett representativt exempel på de större gårdarna i den värmländska finnbygden. Förutom manbyggnaden, som rymmer rökstuga med årtalet 1774, kåve och svenskstuga, finns ett par uthuslängor, kvarn, bastu, smedja m.m.

BESKRIVNING AV NÄRMILJÖN: Gården är vackert belägen på en sluttning ner mot sjön. Öppen mark kring gården i huvudsak ner mot sjön. Djur finns på gården under höst, vinter och vår.

ANTECKNINGAR OCH NOTERINGAR: 1863: Manbyggnad (rökstuga) 1 vån 3 rum 29x12,5x8 alnar, loge, lador och stall 36x12,5x8 alnar. Gamla byggnader: Visthusbod mindre 8x6x5 alnar, smedja 9x6,5x4 alnar. Nya byggnader: Brygghus 1 vån 1 rum 6x6x5 alnar, visthusbod 9x8x8 alnar, ladugård, svinhus m m 22x11x7 alnar, ria 10x8x8 alnar. Alla byggnader i timmer och med farjtak. 1 aln = 0,5938 m.
1916: Gamla ladugårdslängan ännu kvarstående på ursprunglig plats. Kokhuset finns kvar.
1923: Rökstugans mått är 4x4,5 m, innerstugan 6,5x7 m och ytterstugan 6,5x7 m. Ytterstugan är husets förnämsta rum, en skattkammare med möbler och inredning.
1932: Rökstuga gammal 17x7x5 m 1 vån 3 rum i timmer med spåntak, lillstuga gammal 8x5,5x6 m 1 vån 2 rum i timmer med spåntak, ladugård, loge, lada nya, stall, skjul gammalt 12x7x5 m i timmer med farjtak, två visthusbodar 11x9x4 m i timmer med spåntak, vedbod 5,5x4x4 m i timmer med spåntak.
1936: 203 hektar, varav 3 åker och 200 skog. Bergjord, barr- och lövskog. Manbyggnaden uppförd 1774, ekonomibyggnad uppförd 1935. 1 häst, 4 kor, 1 ungdjur, 1 svin, 8 får, 10 höns.
1946: 6 hektar åker och äng, 200 hektar skogsmark. Manbyggnaden restaurerad 1935.
1949: Kvarnen är starkt förfallen, nedlagd för 20 år sedan. Gården har 6 tunnland åker och 400 tunnland skog.
1961: Rester av äldre byggnad finns.
Byggnadsminne 28/12 1964. Skyddsföreskrifterna omfattar alla byggnader samt ett markområde.
1982: Storstugan har fått vatten, avlopp, diskbänk och elspis installerade i förstugukammaren. Därvid har en gammal vedlår tagits bort och förvaras nu i ladugården. Hösten 1982 avser man att ersätta verandans sentida cementgolv med ett av trä på stenfundament. Dessutom skall trätrappan repareras. Toalettfrågan är nu löst med en ny fristående torrtoa. Flaggstångsfästet mitt på tunet är borttaget. Drängstugan är i ganska dåligt skick. SV-hörnet behöver lyftas och grunden bör frigrävas i NO och O för att förhindra röta i de nedre stockvarven. Fönsterbrädorna behöver delvis bytas ut och målas. Samtliga fönster behöver målas in- och utvändigt och brädfodringen behöver ses över. Sticktaket på vedboden börjar bli dåligt och O-gaveln bör lagas. Sticktaket på stallet bör ersättas inom nära framtid.
1998: Stor parstuga, år 1774 i ugnen, bebodd till 1950, järnspis bredvid ugnen. Bastu med förrum.
Byggnadsinventering 1999: Under 1999 har restaureringsåtgärder företagits på drängstugan, bl a skorstensmurning. Vidare har arbeten gjorts i stallet. Sticktaken har tjärats under hösten 1999.
2001: Byggnadsvårdsåtgärder på ladugården har utförts, bl a byte av syllstock, renovering av fönster, restaurering av bås och kättar och reparation av golv.

KÄLLOR:
Värmlands Museum, foton och ritningar