Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Mjölby kn, NORMLÖSA 7:1 NORMLÖSA KYRKA

 Anlaggning - Historik

Historik
FÖRSAMLING 1995 - NORMLÖSA

BEFOLKNINGSTAL - 1805: 634, 1900: 728, 1995: 387

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger 20 km sydost om Mjölby vid ett vägskäl på en svag höjd invid Svartån och Normlösa samhälle. Vid kyrkan finns prästgård och en fungerande skola och församlingshem. På kyrkogården återfinns ett medeltida stenhus med namnet Braskens källare, huvudgård för Linköpingsbiskopen. Ett stycke sydväst om kyrkan ligger Biskopsgården. Miljön runt Normlösa kyrka utgör ett levande bygdecentrum.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den murade kyrkan består av ett rektangulärt långhus med rakslutet korparti, ett vapenhus i söder och ett torn i väster med sakristia i bottenvåningen. I: Kyrkans äldsta delar härrör från äldre medeltid. Den ursprungliga planformen är inte känd (enligt en tavla i sakristian var den 18 aln. lång och 12 aln. bred). Ett torn av långhusets bredd, det nuvarande, tillbyggdes under senare under medeltiden, ovisst när, och påbyggdes 1684. Enligt inskrift uppmurades tornet 1633 och påmurades 1784. Allt tyder dock på att tornets nedre del härrör från medeltiden. Kyrkan var välvd (formtegel från valvstrålar har påträffats). Riven, förutom tornet och delar av långhusets sydmur, i samband med att ny kyrka uppfördes på samma plats. II: Den nuvarande kyrkan uppfördes 1766-67, med återbruk av föregångarens torn och delar av långhusets sydmur. Vapenhuset härrör sannolikt från samma byggnadsperiod.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkan är till det yttre välbevarad. Kyrkans fasader är vitputsade och genombryts av stickbågiga muröppningar. Långhus och vapenhus har enkla spåntäckta sadeltak, valmat över långhusets östgavel. Medeltidskyrkans kvarstående västtorn har förändrats i flera etapper, däribland genom en förhöjning 1784. Västtornet kröns sedan dess av en klockformad huv. Ingång i sydväst via vapenhuset samt direkt till korpartiet i sydost. I interiören samsas inslag från medeltid, 1600- och 1800-tal. Större invändiga renoveringar har skett 1908-09, 1932-33 och 1942-43. Kyrkorummet täcks av ett trätunnvalv. Interiören bär fortfarande minnen om kyrkans medeltida ursprung. Ett av de romanska fönstren har öppnats i senare tid och inuti väggen fanns säreget nog gammalt blyinfat-tat fönsterglas kvar. I fönsternischen finns gotiska målningar bevarade, liksom på västra väggen invid orgeln. Även på södra väggen har fragmentariskt måleri påträffats. Vid restaureringen 1942-43 framtogs det äldre kalkstensgolvet med infällda gravstenar. Under orgelläktaren i det hörn där kyrkans äldsta murverk påträffats skapades 1942-43 en särskild avdelning för medeltida inventarier. Altartavlan i nyklassicistisk altaruppställning är målad av Gustav Lindblom 1842 (kopia av David von Kraffts målning i Kalmar domkyrka, i sin tur en kopia efter Rubens). Predikstolen från 1655 tillverkades för den gamla kyrkan. Orgeln är byggd av Sven Nordström 1855. Den nuvarande bänkinredningen, med återinsatta gamla bänkdörrar från 1600-talet, tillkom vid 1940-talets restaurering.

ÖVRIGA UPPLYSNINGAR - Mellan vapenhus och långhus finns en romansk dörr med järnsmidesornamentik bevarad. I kyrkan påträffades 1942-43 bräder från vad man anser vara en medeltida predikstol, som rekonstruerats och satts upp under läktaren. Där förvaras även ett senmedeltida, nordtyska altarskåpet. Vid 1940-talets restaurering påträffades delar av vad man tror är ett medeltida korskrank.

Uppgifterna är sammanställda av Forskningsprojektet Sockenkyrkorna. Kulturarv och bebyggelsehistoria 2000; rev. 2003.