Stäng fönster Gotland kn, VISBY TORNET 5 KV TORNET 5

Historik
KVARTERET TORNET - Kvarteret Tornet är ett triangelformat område beläget i den sydöstra delen av Norra Klinten. Mot norr angränsar kvarteret till Klinttorget, i sydväst till Torngränd, i nordväst till Nygatan och i öster till Östra Tullgränd. Före den nu rådande fastighetsindelningen tillhörde kvarteret Klinterotens fjärde kvarter med tomtnummer 5-15.
De norra och västra delarna av Tornet började bebyggas vid slutet av 1600-talet. I övrigt var området obebyggt och utgjorde åkermark som ägdes av borgmästare Lange. Den första bebyggelsen utgjordes av trähus med tillhörande kålgårdar. Anledningen till att delar av kvarteret så tidigt som på 1600-talet var indelat i tomter, var att Östra Tullgränd tidigt var en betydande tillfartsled från Österport till norra Klinten. Den är bland de äldsta av gränderna i området och från 1700-talet och fram till 1900-talets början låg stadens östra tullhus där gränden mötte Hästgatan, innanför Österport. Det var först under 1700-talet som någon bebyggelse av betydelse började breda ut sig bland åkrar och kålgårdar. Kvarteret planlades och infästes på 1750-talet. Bebyggelsen längs Torngränd präglades ännu i slutet av 1800-talet av 1700-talets småskaliga trähusbebyggelse. Vid den tiden var kvarteret bebott av fattigt folk.
Kvarteret har i stort sett bevarat tomtindelningen sedan regleringen omkring 1750. I dag utgörs kvarteret av 11 fastigheter. Övervägande delen av byggnaderna är välbevarade, från 1700-talets mitt och andra hälft, och har ut mot gaturummet bibehållit den ursprungliga, småskaliga karaktären. I de norra delarna av kvarteret och längs Östra Tullgränd har däremot en del förändringar genomförts under 1800-talet. Den karaktäriskt småskaliga bebyggelsen har där ersatts av 1800-talets betydligt större byggnader.

TORNET 5 - Fastigheten Tornet 5 är långsmal till formen och belägen i kvarterets södra del, gränsande till Torngränd i sydväst. Tidigare benämndes fastigheten Klinteroten IV:7. Fastigheten infästes och bebyggdes 1758. Enligt husklassifikationen från 1785 var tomten bebyggd med ett trähus med tegeltak och ett stall med brädtak. Fastigheten har haft samma avgränsning åtminstone sedan 1800-talets mitt. Enligt 1883 års karta finns förutom bostadshuset, placerat med långsidan i liv med gatan även tre uthus. Dessa var placerade i tomtens mellersta del, vid den östra tomtgränsen. Under tidigt 1900-tal fanns en mekanisk verkstad på fastigheten.
Bostadshuset har en panelklädd skiftesverksstomme under tegeltäckt sadeltak och är placerat med långsidan längs Torngränd. Det uppfördes förmodligen under 1700-talets mitt, ursprungligen som enkelstuga, men har blivit om- och tillbyggd i senare tid - i gatufasadens västra del finns en synlig vitmålad knutbräda, vilken påminner om den utbyggnad åt väster som tillkom omkring 1800-talets mitt.
Längs den östra fastighetsgränsen finns ett garage från 1900-talets mitt. Norr om, i anslutning till garaget finns en liten utbyggnad. I fastighetens nordvästra del ligger ett vinkelbyggt gårdshus från 1900-talets början.
Fastigheten avskärmas mot gatan av ett brunmålat staket och en plåtavtäckt portal av trä med snickeridetaljer från sekelskiftet 1900. I portalen finns en tvådelad låg järngrind. Längs den östra och den västra fastighetsgränsen löper tegelavtäckta silikattegelmurar. Gården är delvis belagd med gräsmatta och delvis med kalkstensflisor samt försedd med träd, buskar och rosor.