Stäng fönster Sotenäs kn, SMÖGENÖN 50:1 SMÖGENS KYRKA

FÖRSAMLING 1995: SMÖGEN
BEFOLKNINGSTAL - år 1995: 1604

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Utbruten ur Kungshamn 1924.

LÄGE OCH OMGIVNING - Smögens kyrka ligger mitt i tätortens södra del på Smögenön. Läget är relativt högt, på läsidan av öns högsta berg och ca 300 m från havet. Kyrkan är omgiven av karaktäristisk ljus trähusbebyggelse och strax i väster återfinns församlingshemmet (1970-tal). Kyrktornet är synligt från havet. En separat begravningsplats, anlagd under 1940-talet, återfinns på Sandö ca 1 km norr om kyrkan. Smögen ligger omedelbart väster om Sotenäs.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Tegelkyrka uppförd 1904-05 efter ritningar av arkitekt Adrian Crispin Peterson. Kyrkan består av rektangulärt långhus med smalare, femsidigt avslutat kor, sakristia i norr och västtorn.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkan har brungula tegelfasader med inslag av rött. Långhusmurarna avslutas upptill av en bred tandfris; de indelas av lisener och genombryts av parställda rundbågsfönster, sex på varje sida. Korets och tornets hörn markeras av avtrappade strävpelare. Tornet kröns av en åttkantig spira; de ursprungliga trappgalvarna avlägsnades vid arkitekt Axel Forsséns restaurering 1944. Långhuset täcks av ett sadeltak, avvalmat över koret. En fyrsprånglig, rundbågig portalomfattning markerar huvudingången på tornets västsida. Interiören är ljus med vitputsade väggar och ljust gråmålat tak. Långhuset täcks av ett trätunnvalv med flackare, kassetterade sidopartier. En rundbågig muröppning leder till koret, vilket täcks av ett vitputsat sTjörnvalv. Den mångkantiga predikstolen med figurskulpturer är från kyrkans uppförandetid; ljudtaket från 1927 kröns av ett skepp. Altarmålningen (Getsemanemotiv) är utförd av Alfred Follin 1905. Kyrkan genomgick en yttre restaurering 1920 efter förslag av arkitekterna H. Kreüger och A. Lindegren samt en inre restaurering 1927, arkitekt Sten Branzell. Under 1970-talet lades nytt koppartak, fasaderna ommurades och interiören ommålades.