Stäng fönster Östhammar kn, BÖRSTILS-SÖDERBY 4:13 BLÅBANDSHUSET

Byggnadsminnet inefattar föreningshuset och ett uthus.
Blåbandsföreningen i Söderby bildades år 1904. Nykterhetsrörelsen upplevde i början av förra seklet sin stora blomstringstid och ett stort antal föreningar växte upp över hela landet. Blåbandsrörelsen har sitt ursprung i USA. Miljontals människor i USA och England kom att "anlägga det blå bandet" som tecken på personlig helnykterhet på kristen grund. Idén om det blå bandet hämtades från Fjärde Moseboken. Via England infördes rörelsen till Sverige av riksdagsmannen Oskar Eklund.
År 1884 grundades landets första blåbandsförening i Göteborg och två år senare bildades en riksorganisation. År 1915, då man hade som mest medlemmar, var ca 90 000 människor engagerade i rörelsen.
Efter bildandet av en egen förening i Söderby tillsattes snart en byggnadskommitté för att planera och bygga ett föreningshus. I början av år 1906 började bygget och lokalerna kunde tas i bruk i december samma år. Året efter byggdes uthus med stall, vedbod och dass.
Föreningshusets planlösning är den vanliga för föreningslokaler från 1900-talets början. På bottenvåningen finns stora salen, lilla salen med bibliotek (snarast en kammare) och kaffekök samt förstu. På övervåningen finns en lägenhet om ett rum och kök. Föreningshuset är byggt med liggtimmerstomme på en huggen gråstensgrund. På västra gaveln finns en veranda som förstu till stora salen. Verandan har regelstomme och är klädd med fasspontpanel målad i gult med vita listverk. Dörren till verandan är en helfransk pardörr målad i blått. Byggnaden har ett sadeltak täckt med tvåkupiga tegelpannor. På tacknocken finns en skorsten i rött tegel med utkragad överdel och ett gammalt klammrat plåtöverbeslag. De timrade väggarna är opanelade och målade med Falu rödfärg. Undantaget är gavelröstena som är klädda med liggande faluröd panel. Undersidan av takfoten är klädd med vitmålad pärlspontpanel och försedd med profilerade taktassar.
Uthuset innehåller stall med bås och krubbor i ena halvan samt vedbod och två torrdass i andra halvan av huset. Väggarna är klädda med stående spontad panel och taket är ett sadeltak täckt med grönlackerad sinuskorrugerad plåt.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Upplands län, 2000-04-28, Dnr 221-3995-99