Stäng fönster Norrköping kn, FISKEBERGA 1:14 KUDDBY KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - KUDDBY

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger på en svag höjd i öppen jordbruksbygd. I den väl sammanhållna kyrkmiljön ingår f.d. ålderdomshem, byggt 1827 (nu hembygdsmuseum) och f.d. skola (nu matbespisning till modern skola).

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Den rivna medeltidskyrkan är känd utifrån en uppmätning, strax innan den revs 1827. Den bestod då av ett påfallande långsträck långhus med en rymlig korsarm i söder, två utbyggnader i norr, varav den östligaste då fungerade som sakristia, samt torn i väster. Kyrkans byggnadshistoria är inte känd i detalj. Möjligen härrörde kyrkans västra del från äldre medeltid. Kyrkans långsträckta planform tyder dock på att den ombyggts, troligen redan under medeltiden. Korsarmarnas och tillbyggnadernas ålder är inte kända (västtornet, som var något asymmetriskt placerat på långhusets västgavel, hade invändig murtrappa, vilket kan indikera en medeltida datering). Den medeltida salkyrkan var uppenbarligen helt övervälvd. Några tegelstenar tillhörande valvbågarna har återfunnits och bevaras i den nuvarande kyrkan. Riven, möjligen med undantag för delar av tornet, i samband med att ny kyrka uppfördes på samma plats.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Den nuvarande stenkyrkan uppfördes 1828 efter ritningar av arkitekt Samuel Enander, möjligen med återbruk av delar av föregångarens torn. Kyrkan har ett rektangulärt långhus som invändigt avdelats i ett rakslutet altarrum och flankerande biutrymmen, däribland sakristia.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Nyklassicistisk kyrka med fasader putsade i gulvit ton, med sadeltak över långhuset. Västtornet täcks av en flack huv med reslig lanternin. Taktäckningen är genomgående kopparplåt. Ingångar i väster samt mitt på långhusets sydsida. Tunnvalv i långhus samt hjälmvalv över altaret. Koret har en för Östergötland särpräglad utformning. Fyra kolonner i halvcirkel utgör fond bakom altaret och ansluter till sidoställda skärmväggar med dörrar in till de bakomliggande biutrymmena. Arrangemanget kan eventuellt ha tillkommit först 1870. Utgångspunkten för kyrkorummets disponering kan närmast härledas från Östra Husby kyrka. Vid 1800-talets mitt uppfördes en mur bakom kolonnaden som skärmade av ljuset. Den revs och ersattes på 1900-talet av en blåmålad fondvägg, som i sin tur 1988 tagits bort så att östfönstret och därmed ljuset återfått sin betydelse för rummet. Interiören är rikt dekorerad med bl.a. pilastrar och bibelspråkskartuscher. De härrör från en restaurering genomförd 1899-1901 efter ett förslag av Agi Lindegren. Predikstolens och altarets utformning samt dess krucifix tillkom vid samma tillfälle, liksom bänkinredningen. Orgelläktaren och orgeln, utförda av den siste Linköpingsbaserade orgelbyggaren, Sven Nordström, är från 1882. Begränsad läktarunderbyggnad tillkom 1988. Exteriören är välbevarad, interiören har förändrats vid restaureringar på 1870-talet, 1899-1901, 1954 och 1988.