Stäng fönster Sigtuna kn, VALSTA 3:28 VALSTA KYRKA

Historik
Valsta kyrka är uppförd efter ritningar av Nils Tesch (1907-1975) och invigdes år 1975. Nils Tesch räknas till traditionalisterna bland svenska arkitekter. Hos Tesch förenas återhållsamhet och enkelhet med en stark känsla för tradition i byggandet och en omsorg om funktionen. Hans byggnader knyter an till omgivningen i skala och i placering i terrängen där hus och terräng samverkar. Han bildade skyddade uterum men också fina utblickar. Hans motto var ”stort inuti och litet utanpå”. En av Nils Tesch samarbetspartners var Carl Malmsten, en utpräglad traditionalist, och många av Tesch byggnader är också inredda med Malmstens möbler. Traditionalism och intimism är kännetecknande för Tesch arkitektur vars rika produktion omfattar b l a Solna läroverk, Örebro länsmuseum och Tomaskyrkan i Västerås.

Valstakyrkan har en utformning, plan och inredning lika Tomaskyrkan i Västerås, ritad av Nils Tesch år 1965-70. Samma ritningar med modifikationer har troligen använts till Valsta kyrkobyggnad.