Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Gotland kn, VIKLAU KYRKOGÅRDEN 1:1 VIKLAU KYRKA

 Anlaggning - Historik

Historik
Viklau kyrka är till sin helhet uppförd under medeltiden, både koret och långhuset uppfördes på 1100-talet. Tornet byggdes omkring 1250. Koret, som ursprungligen har varit försett med ett kryssvalv samt med en absid i öster, och långhuset täcks av plana trätak. Utformningen av långhusets takstolar antyder att de varit avsedda att ses från kyrkorummet.
I mitten på 1800-talet gjordes en rad förändringar som förändrade delar av kyrkans utseende. Absiden revs och i dess ställe byggdes en raksluten sakristia, långhusets murar höjdes och taken sänktes, ett fönster togs upp i långhusets norra fasad. Sydportalernas utformning ändrades, likaså korets fönster. I samband med dessa arbeten nyanskaffades inredning och de befintliga inventarierna målades bruna. Ringkammaren var fram till 1863 skild från långhuset av en trävägg bakom vilken ca 30 träskulpturer förvarade, men det nämnda året revs väggen och merparten av skulpturerna brändes.
På 1920- och 30-talen genomfördes en restaurering efter förslag av arkitekt Sven Brandel, Stockholm. Restaureringen genomfördes inte i sin helhet p.g.a. penningbrist. I samband restaureringen sålde församlingen den berömda Viklau-madonnan till Statens Historiska Museum för 5 000 kr, pengarna användes till ett nytt värmesystem. Ett pannrum anlades under koret och korgolvet lades om. Innertaken laserades, dörrar och fönster målades. De äldre inventarier, som på 1800-talet övermålades, återställdes nu till sin ursprungliga färgsättning, och altaruppsatsen och triumfkruci-fixet konserverades. Bänkarna gjordes bekvämare och läktaren revs bort.