Stäng fönster Gotland kn, VIKLAU KYRKOGÅRDEN 1:1 VIKLAU KYRKA

Historik
Viklau är kanske mest förknippat med den s.k. Viklaumadonnan, en träskulptur från 1100-talet, nu Statens historiska museum. Den romanska stenkyrkan består av ett rektangulärt långhus med smalare, rakslutet kor och västtorn. Sakristian är belägen i en östlig förlängning av koret. De äldsta murarna återfinns i koret. Långhuset uppfördes något senare och stod troligen färdigt vid 1100-talets slut. Vid 1200-talets mitt tillfogades tornet. Sakristian tillkom så sent som 1852-53, samtidigt revs en ursprunglig korabsid. Exteriören är osmyckad med enkla rundbågsportaler i söder (kor och långhus) samt i väster. Fönsteröppningarna fick sin nuvarande storlek vid 1800-talets mitt, då även långhusets nordfönster upptogs. Långhuset och det lägre koret täcks av sadeltak. Tornet har kolonnettförsedda ljudgluggar och kröns av en kort spira. Även interiören är enkel och osmyckad, utan kalkmålningar. Långhuset täcks av ett plant trätak. Det tunnvälvda koret nås via en vid spetsbågig muröppning. Kyrkan har restaurerats 1930 och 1937, efter förslag av arkitekt Sven Brandel, samt 1984.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1998.