Stäng fönster Ystad kn, SVENSTORP 9:1 SVENSTORPS MÖLLA

Historik
Mölleplatsen som troligen är medeltida, är belägen vid Nybroån i Fyledalens södra del. Den nuvarande möllan är från 1853, möjligen ingår äldre byggnadsdelar i anläggningen. På en höjd söder om möllan ligger den påkostade Svenstorps villa, som uppfördes 1872 av den dåvarande ägaren till möllan. Det var en lotterivinst som möjliggjorde detta bygge. Villan skildes från möllan vid en försäljning 1912 och ingår inte i byggnadsminnet.
Möllan förvärvades vid denna försäljning av Per Nilsson, som genomförde en omfattande modernisering. Vattenhjulsdriften ersattes med turbindrift och en generator installerades för framställning av likström. 1923 köpte Nils Persson möllan av sin far och visst renoveringsarbete genomfördes. 1950 förvärvade tredje generationen möllan då Per Fredrik Nilsson övertog den. Legomalningen upphörde 1961 och övergick till lokalföreningens kvarn vid järnvägen. Husbehovsmalningen av spannmål upphörde 1988. Eldistributionen avvecklades gradvis under1940-50 talen medan elproduktionen för gårdens behov avvecklades 1989-90. Sedan dess har det inte förekommit någon verksamhet i möllan.

KÄLLA: Beslut – Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Skåne län, 2005-07-14, Dnr 432-43142-97