Stäng fönster Timrå kn, LÖGDÖ BRUK 1:10 LÖGDÖ KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - HÄSSJÖ

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Bruksförsamling som anses bildad 1687. Uppgått i Hässjö (med Timrå) 1932. Befolkningstalen avser Lögdö.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger i ett skogsområde i Timrå kommun strax väster om Stavreviken, den nordliga kröken av Indalsälvens deltalandskap innan utloppet i Bottenhavet. Sydväst om kyrkan passerar bruksvägen med bron över Mjällån. Lögdö herrgård ligger längre sydväst på andra sidan vägen.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING -1717 lät Mathias (Mattias) Krapp uppföra ett brukskapell i trä från 1717 med oktogonalt kyrkorum, kvadratisk sakristia i öster samt rektangulärt vapenhus i väster.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Vitmålad brädfodring och spåntak indelat i åtta sektioner, liten lanternin mitt på taket. I interiören täcks kyrkorummet av ett åttadelat paneltak som bär upp en åttkantig kupol. Altarpredikstol från 1700-talet. Bortsett från sena 1800-talsmålningar i kyrkorummet, har där sannolikt inte varit några genomgripande förändringar i exteriör och interiör. Den åttkantiga planen var ganska ofta tillämpad vid ”kyrkobygge för protestanter”. I kapellet finns en St Göransbild i trä, utförd i början av 1500-talet i Haaken Gullesons verkstad.