Stäng fönster Timrå kn, HÄSSJÖ PRÄSTBOL 1:1 HÄSSJÖ KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - HÄSSJÖ

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken, 1316 omnämnt med Tynderö som annex. Till 1920 pastorat med Ljustorp, sedan 1932 med Tynderö.

LÄGE OCH OMGIVNING - Socknen ligger i kustbygden och gränsar i norr till Ångermanland. Den befintliga kyrkan ligger på en höjd norr om Sunnansjön centralt belägen i odlingsbygden, som består av uppodlade slänter mellan brantare bergshöjder. Kyrkan ligger något avskilt från övrig bebyggelse med prästgården närmast i sydost, längre ned i sluttningen mot sjön. Söder om prästgården, ytterligare ett stycke längre ned mot sjön, finns ruinen av en äldre kyrka från 1500-talet.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Medeltida stenkyrka enligt uppgift kallad Mariae kapell. Ett antal medeltidsskulpturer från 1200-tal fram till 1500-tal finns bevarade dels i den nuvarande kyrkan dels i Härnösands länsmuseum.

II: Den medeltida kyrkan lämnade plats för en ny stenkyrka runt 1540, vilken i sin tur revs 1795. Kyrkans utformning är inte känd. Stenen användes bland annat till den nya kyrkans torn.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - III: Den nuvarande kyrkan uppfördes 1792-95 ca 150 meter från 1500-talskyrkan. Kyrkan byggdes av Simon Geting efter ritningar upprättade vid ÖIÄ. Rektangulär gråstenskyrka med smalare sakristia i öster och torn i väster.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR – Välbevarad exteriör. Gulvit fasadputs och svart takplåt. Västtornet är krönt av en lanternin i trä med förgyllt klot. Ingång i väster, på nordsidan samt till sakristian. Vid restaurering 1958, efter förslag av arkitekterna John och Lars Åkerlund, kopparkläddes ytterdörrarna, trapporna lades om med huggen granit och fick svartmålade smidesräcken. Kyrkorummet har putsade väggar och tak. Gråmålade väggar med insänkta fyllningar i mörkare grått mellan fönstren. En kraftig profilerad list markerar övergången till det blåmålade tunnvalvet med spegelfält. Altaruppställningen från 1826 av Jonas Edler ersätter en äldre altaruppsats av Magnus Gran från 1749. Predikstolen som, i likhet med Grans altaranordning kommer från gamla kyrkan är troligen snidad av Olof Geting runt 1734. Orgelfasad från 1842. Öppen bänkinredning från 1905, ombyggd 1958. Läktarunderbyggnad från 1958.