Stäng fönster Skövde kn, BERGS-KYRKETORP 10:1 BERGS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - BERG

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger i odlingsbygd på moränlera på Billingens höjdplatå. Endast ett fåtal meter från kyrkans västtorn står en medeltida stenbyggnad tämligen unik i sitt slag. Byggnadens ursprungliga funktion är oviss; i äldre arkivalier omtalas den som
härbärge och sockenmagasin. Bebyggelsen i kyrkbyn är av rundbykaraktär och ca 600 m från kyrkan återfinns prästgård och hembygdsgård. Socknen uppvisar i bebyggelsestruktur och markanvändning drag av förhållandena före skiftet; både byorganisation och herrgårdslandskap finns representerade. Socknen, som ligger nordväst om Skövde, är även rik på fornlämningar, bland annat finns en fornborg ca 2,5 km sydost om kyrkan. I socknen finns även lämningar efter alun- och kalkbruksindustri. Bergs socken utgör riksintresseområde.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den murade kyrkan består av långhus med tresidigt avslutat korparti, sakristia i norr samt västtorn (på tornets nordsida finns ett igenmurat gravrum). I: Medeltidskyrkan, sannolikt uppförd under 1100- eller 1200-talets första hälft, bestod enligt avbildning i Peringskilöds Monumenta av rektangulärt långhus och smalare absidkor. Det i Monumenta avbildade, kvarstående västtornet är eventuellt samtida med absidkyrkan. Västtornet har tunnvalv såväl över bottenvåningen som det första våningsplanet och en smal trappa i den västra tornmuren löper ända upp till klockvåningen. Mellan tornet och långhuset har funnits en, möjligen ursprunglig, välvd öppning, senare igenmurad med tegel. Enligt avbildningen i Monumenta hade medeltidskyrkan vapenhus av sten. Riven, förutom tornet, i samband med att ny kyrka uppfördes (tornet är i förhållande till det nya långhuset placerat med förskjutning mot söder, vilket indikerar att även medeltidskyrkans sydmur delvis kan finnas kvar). II: Den nuvarande kyrkan uppfördes 1774 intill föregångarens kvarstående torn (inventeringsprotokollet 1829, ATA), troligen under ledning under byggmästare Sven Westman.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Murarna är putsade under plåttäckta takfall och genombryts spetsbågiga fönsteröppningar. Ingång i väster via tornets bottenvåning samt direkt till korpartiet i sydost. Kyrkorummet har sin prägel efter en genomgripande restaurering 1886. Bl. a. insattes då ett listindelat tredingstak med kraftig, profilerad taklist. Altartavla av konstnär Sven August Linderoth från år 1900, med klassicerande omfattning. Vid den därpå följande restaureringen 1931 efter förslag av arkitekt Axel Forssén förnyades bänkinredningen och interiören erhöll i huvudsak sin nuvarande färgsättning i grå nyanser med förgyllda detaljer.